Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Γνώρισε την πόλη μου.. Γνώρισε τη Νέα Υόρκη ( 1ο μέρος)

   Τη χρονιά που διανύουμε τα παιδιά της τρίτης τάξης του απογευματινού σχολείου της Αγίας Ειρήνης έχουμε τη χαρά να έχουμε γίνει φίλοι και να συνεργαζόμαστε σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με μια τάξη νηπιαγωγείου στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου Λιβανάτων και την αξιόλογη συνάδελφο κ. Μαρία Τσιαχρή. Το πρόγραμμά μας αφορά την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πολιτισμού και γνωριμίας των τόπων μας. Ο τίτλος του προγράμματος : "Γνώρισε την πόλη μου συντροφιά με τους σούπερ ήρωες".



 
   Πρίν λίγο καιρό ένας φάκελος έφτασε στην τάξη και μας έφερε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Βλέπετε είναι η πρώτη φορά που φτάνει αλληλογραφία για τα παδιά της τάξης και μάλιστα από την Ελλάδα και ένα μέρος που δεν το ξέρουμε και από παιδιά που δε μας ξέρουν. Ο φάκελος άνοιξε με μεγάλη περιέργεια...γράμμα..βιβλία...δώρα..ένα παραμύθι...ένα cd...αινίγματα....



   Ξεκινήσαμε με τα παιδιά από το χάρτη.... πού βρίσκεται το Νηπιαγωγείο των Λιβανάτων; Σε ποια πόλη κοντά είναι; Έχουμε πάει εκεί ή σε κάποιο μέρος εκεί κοντά; Οι Λιβανάτες είναι μια κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας κοντά στη Λαμία. Είδαμε τις ζωγραφιές των παιδιών και διαβάσαμε το γράμμα και τα αινίγματά και προσπαθήσαμε να βρούμε την απάντηση.















Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις απαντήσεις των αινιγμάτων που μας έστειλαν οι μικροί μας φίλοι






   Αμέσως αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι θα θέλαμε να δείξουμε από τη Νέα Υόρκη... Οι απόψεις και οι ιδέες πολλές όπως φυσικά και τα ανεξάντλητα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης. Κάναμε μια καταγραφή των ιδεών μας για να δούμε πως θα οργανώσουμε τη δουλειά μας...


* Empire State

   Η πλειοψηφία της τάξης ψήφισε να ξεκινήσουμε την ξενάγηση της Νέας Υόρκης από το Empire State Building ( Κτίριο Εμπάιαρ Στέιτ), το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μαθητές, γονείς αλλά και εγώ σε απόλυτο πνεύμα συνεργασίας αρχίσαμε να συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και βιβλία για το Empire State, αλλά και φωτογραφικό υλικό έτσι ώστε να μάθουμε για ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Νέας Υόρκης και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Μανχάτταν. Στόχος μας να ετοιμάσουμε αφενός μια όμορφη αφίσα για την τάξη μας και αφετέρου ενθύμια αυτής της δουλειάς μας που θα τα πάρουμε σπίτι μας και θα στείλουμε και στους φίλους μας στην Ελλάδα. 


   Το Empire State χτίστηκε την εποχή της Μεγάλης Μελαγχολίας και αποτέλεσε σύμβολο ελπίδας, δίνοντας εργασία σε 3000 ανθρώπους. Χτίστηκε σε περίπου 400 μέρες, έχει 102 ορόφους, 73 ασανσέρ και 6500 παράθυρα! Στις μεγάλες εθνικές γιορτές της Αμερικής, όπως είναι για παράδειγμα η 4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας της Αμερικής, συνηθίζεται να φωταγωγείται η κορυφή του κτιρίου με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας: λευκό, κόκκινο και μπλε. Σε κάθε σημαντικό γεγονός της μεγαλούπολης ( γιορτές, νίκες στο μπάσκετ ή το μπέιζμπολ αλλά και προς τιμήν άλλων κρατών) το Empire State φωταγωγείται διαφορετικά για να δοθεί έμφαση σε κάθε ξεχωριστό γεγονός. Γενικότερα το Empire State συμμετέχει στη ζωή των Νεουορκέζων. 






   Έπειτα αποφασίσαμε με τα παιδιά να φτιάξουμε μια pop art card ( τρισδιάστατη κάρτα) που να απεικονίζει αυτή την πλευρά της πόλης μας. Χαρτιά μοιράστηκαν, δόθηκαν στα παιδιά κτίρια του Empire State, ψαλίδια και κόλλες και πιάσαμε δουλειά. Το τελικό αποτέλεσμα μας άφησε όλους παραπάνω από ικανοποιημένους.



Empire State στο Midtown Manhattan by night..








Στο κάτω μέρος της κάρτας μας κολλήσαμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε 




* Subway ( Μετρό) - Ταξί

   Το μετρό ή αλλιώς ο υπόγειος σιδηρόδρομος αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς των Νεουορκέζων και το πιο διαδεδομένο μέσο συγκοινωνίας. Είναι από τα παλαιότερα δίκτυα αστικών συγκοινωνιών στον κόσμο με περισσότερους από 400 σταθμούς και 25 γραμμές. Στην τάξη μας αγαπάμε ιδιαίτερα το μετρό και αφού μοιράστηκαν χάρτες του υπόγειου σιδηρόδρομου, τα παιδιά μελέτησαν τις περιοχές, τις γραμμές, τα εισιτήρια που βγάζουμε για να χρησιμοποιήσουμε τα τρένα, ζωγράφισαν τρένα και σταθμούς και φτιάξαμε αναμνηστικά με τους χάρτες διαλέγοντας το κάθε παιδί την περιοχή που προτιμά (ιδέα από το Pinterest).
Εισιτήριο του νεουορκέζικου μετρό

Χάρτης του μετρό



Το ροζ χαρτάκι δείχνει τη στάση που πρέπει να κατέβει κανείς για να έρθει στο σχολείο μας



   Ειδική αναφορά έγινε και στα περιβόητα νεουορκέζικα κίτρινα ταξί. Βρήκαμε ομοιότητες αλλά και διαφορές με τα ταξί της Ελλάδας, συλλέξαμε πληροφορίες, ζωγραφίσαμε και προσθέσαμε και αυτό το κομμάτι στο παζλ της Νέας Υόρκης.


   Τον μεγάλο τοίχο της τάξης μας κοσμεί ένας χάρτης του Μανχάτταν όπου με τα παιδιά σημειώνουμε και καταγράφουμε τις στάσεις που κάνουμε σε αυτή την περιήγηση στην πόλη μας.



* Άγαλμα της Ελευθερίας


Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι μεγάλου μεγέθους γλυπτό, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης
 Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό ντε Λαμπουλέ προς τιμήν της αμερικανογαλλικής φιλίας. Το άγαλμα ζυγίζει περίπου 228 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.
Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης, ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. (πηγή Βικιπαιδεία)

   Με τα παιδιά ψάξαμε πληροφορίες, ζωγραφίσαμε το Άγαλμα της Ελευθερίας, φτιάξαμε με σχετικό πρόγραμμα στον υπολογιστή ένα μικρό παζλ και επισκεφτήκαμε το Άγαλμα σε μια εικονική εκδρομή-επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ανεβήκαμε στο κεφάλι του αγάλματος και μέσα από τα 25 παράθυρα είδαμε τη θέα του λιμανιού αλλά και το υπόλοιπο Μανχάτταν. Ιδού οι σχετικές μας δραστηριότητες...
Ζωγραφίσαμε και κόψαμε το Άγαλμα της Ελευθερίας

Κολλήσαμε και ζωγραφίσαμε το περιβάλλον του λιμανιού γύρω από το Άγαλμα











Το Άγαλμα της Ελευθερίας προστίθεται στη γωνιά του προγράμματος της Νέας Υόρκης

Συλλέξαμε πληροφορίες
Η ομαδική μας εργασία: Επισκεφτήκαμε το Άγαλμα της Ελευθερίας  και φωτογραφηθήκαμε να βλέπουμε τη θέα από τα 25 παράθυρα του κεφαλιού
   Έπειτα ετοιμάσαμε για τα παιδιά στην Ελλάδα το δικό μας πακετάκι... Τους γράψαμε ένα γράμμα, τους στείλαμε μια φωτογραφία μας από την κοπή της βασιλόπιτας της τάξης μας, τους στείλαμε δώρο ένα μικρό βιβλίο με τα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης, φτιάξαμε παζλ με το Empire State, το Άγαλμα της Ελευθερίας αλλά και από ένα αξιοθέατο της πόλης μας- πρόκειται για το Times Square ( για να μην τους δυσκολέψει πολύ βάλαμε αριθμούς σε κάθε κομμάτι του παζλ) για να έχουν να παίζουν, γράψαμε τα δικά μας αινίγματα για να δούμε αν θα τα βρουν, τους στείλαμε χάρτες από το τρένο, χειροτεχνίες που φτιάξαμε για αυτούς και κάρτες με πληροφορίες για να πάρουν μια μικρή γεύση του πως είναι η Νέα Υόρκη.

Τα κομμάτια του Empire State σε παζλ


Το περιεχόμενο του δικού μας πακέτου



Το γράμμα μας

Μέσα μεταφοράς

Λίγα λόγια για τη Νέα Υόρκη

Τα αινίγματά μας


   Αναμένοντας την απάντηση των φίλων μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στη Νέα Υόρκη....

                                                       :-)