Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Έρχονται οι 3 μάγοι με τα δώρα.....

   Βρισκόμαστε στα μέσα πια του Δεκέμβρη και στο απογευματινό ελληνικό νηπιαγωγείο ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Προσπαθούμε όμως να είμαστε απόλυτα συνεπείς στις γλωσσικές μας δραστηριότητες . 

   Έτσι αυτή την εβδομάδα γνωρίσαμε το Ππ - ορμώμενοι από τις διαρκείς πρόβες και την Παναγία, τη μητέρα του Ιησού, βρήκαμε λέξεις και ονόματα που να αρχίζουν από Ππ, σκεφτήκαμε τι δώρα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τον Άγιο Βασίλη που να αρχίζουν από αυτό το γραμματάκι - αφορμή στάθηκε ένα βιβλίο που μου έστειλε ένας λατρεμένος φίλος από την Ελλάδα και πολύ ταλαντούχος άνθρωπος, γνωστός στην εκπαιδευτική κοινότητα από τα πολλά βιβλία και παραμύθια που έχει εικονογραφήσει. Πρόκειται για τον εικονογράφο Γιώργο Σγουρό και το βιβλίο Ο σάκος του Άη Βασίλη της Θεοδώρας Τσιβούλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.
Αλφαβητάρι με δραστηριότητες και παιχνίδια



   Παίξαμε και τα γλωσσικά μας παιχνίδια με τα μανταλάκια που τόσο αγαπάμε... Πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου κάνουμε προσπάθεια ανασύνθεσης των λέξεων, στην προκειμένη περίπτωση των δώρων του Άγιου Βασίλη, επιλέγοντας μανταλάκια που πάνω έχουν γραμματάκια της άλφαβήτας. Και αν δεν ξέμενα από μπαταρία στο κινητό θα είχα να σας δείξω και φωτο...επιφυλάσσομαι όμως γιατί το βιβλίο Ο σάκος του Άγιου Βασίλη άρεσε πολύ στα παιδιά και σε συνδυασμό με τα γλωσσικά παιχνίδια το μόνο σίγουρο είναι πως θα ασχοληθούμε αρκετά μέχρι τα Χριστούγεννα!!

   Επίσης αυτή την πολύ γεμάτη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με την καρτέλα ΟΙ 3 ΜΑΓΟΙ που είχε κληρωθεί από το χριστουγεννιάτικο κουτί. 
   
   Διαβάσαμε την ιστορία Τα δώρα των μάγων..




   Είπαμε τι σημαίνει η λέξη μάγος και διευκρινήσαμε τη σημασία που είχε τότε, ότι δηλαδή ήταν 3 πολύ μορφωμένοι και σοφοί άνθρωποι...Αναφέραμε τα ονόματά τους και συνδέσαμε κάθε μάγο με το δώρο που προσέφερε στο Θείο Βρέφος... Ο Μελχιόρ Του πρόσφερε χρυσάφι ως ένδειξη ότι αυτό το μωρό θα γινόταν Βασιλιάς. Ο Γκασπάρ Του δώρισε λιβάνι , σύμβολο της θείας Του καταγωγής και το δώρο του τρίτου μάγου του Βαλτασάρ ήταν σμύρνα , το οποίο φανέρωνε το πρόωρο τέλος του Χριστού, δείγμα της πολύ μεγάλης αγάπης Του για τους ανθρώπους. 

   *Εννοείται πως τόσο τα ονόματα όσο και οι λεπτομέρειες των δώρων αναφέρθηκαν στα παιδιά ως μέρος της αφήγησης της ιστορίας και όχι απαραίτητα για να συγκρατήσουν τα ονόματα των μάγων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον δύσκολο.  

   Έπειτα προκειμένου να προάγουμε τον προφορικό λόγο κάναμε μια όμορφη προσπάθεια συζήτησης τι δώρα πηγαίνουμε εμέις όταν γεννιέται ένα μωρό. Κάναμε μια λίστα των δώρων που θα παίρναμε εμείς για ένα μωράκι ( αρκουδάκια, κοκυβερτούλες, ρούχα, παιχνίδια...) και μια άλλη λίστα των δώρων που θα δίναμε στον Χριστούλη. Τα παιδιά παρατήρησαν πως και στον Ιησού τα ίδια δώρα θα δίναμε, γιατί και αυτός ήταν ένα μωράκι σαν όλα τα άλλα!! Έπειτα κάναμε σύγκριση με τα δώρα που πήγαν στον Ιησού οι 3 Μάγοι... 

   Και κάπου εκεί σταμάτησε η συζήτηση και ξεκινήσε η δουλειά.....Ζωγραφίσαμε τους μάγους μας, κόψαμε, κολλήσαμε, στολίσαμε, βάλαμε και μπόλικη χρυσόσκονη όπως επιβάλλεται στην περίοδο των Χριστουγέννων και ...δείτε....

   Ζωγραφίζουμε...










   Κόβουμε...




    
  Κολλάμε..

   Και μετά τις τελευταίες πινελιές..στολίσματα και μπόλικη χρυσόσκονη όπως τα Χριστούγεννα προστάζουν.... Ιδού το τελικό αποτέλεσμα!!


Παρασκεούλα,  ετών 5,5 
Μαριάννα, ετών 4
Νεφέλη, ετών 5
Κατερίνα, ετών 6
Άρτεμη, ετών 5
Μελίνα, ετών 6
Χρήστος, ετών 4

Κωνσταντίνος, ετών 4



   Στα πλαίσια του προγράμματος που έχουμε αναλάβει από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης
 με τίτλο " Θέλεις να παίξουμε;" (γνωστό από προηγούμενη ανάρτηση)  στο τέλος της δραστηριότητας για τους 3 μάγους έδωσα στα παιδιά τη δυνατότητα να διαβάσουμε μια ακόμα ιστορία για τους 3 σοφούς .








   Διαβάσαμε την ιστορία, την είπαμε με δικά μας λόγια, με τη βοήθεια των καρτών την αναπαράγαμε, τα παιδιά διάλεξαν το καθένα μια καρτέλα και στη συνέχεια προσπάθησαν να τις βάλουν στη σειρά για να μπει το παραμυθάκι στη σειρά. Έπειτα τους διάβασα ξανά την ιστορία κρύβοντας ή παραλείποντας λέξεις με στόχο τα παιδιά να βρουν τη λέξη που λείπει και μετά διαβάσαμε πάλι την ιστορία δίνοντας τους διάφορες λέξεις και τα παιδιά έπρεπε να επιλέξουν τη σωστή.... Η τελευταία εκδοχή άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά καθώς κάποιες λέξεις που τους έδινα ήταν αστείες και άλλαζε τελείως την ιστορία, όπως για παράδειγμα ότι στη φάτνη ήταν η Παναγία , ο Ιησούς και ο Άγιος Βασίλης ή ότι τους 3 μάγους οδηγούσε στη φάτνη η μυρωδιά από τα μελομακάρονα.... 

   Και κάπως έτσι ολοκληρώνουμε το θέμα των 3 μάγων....Επόμενη καρτέλα....


   Όπως καταλαβαίνετε και η δραστηριότητα αυτή κοντεύει να ολοκληρωθεί μιας και την ξεκινήσαμε από την Παρασκευή.... Στα προσεχώς λοιπόν...



Από την κρύα Νέα Υόρκη....Καλή Κυριακή σε όλους !!!!!!!!!! 

2 σχόλια:

  1. Ουάου! Οι τρεις μάγοι είναι ένα αγαπημένο θέμα! Έτσι όπως το προσεγγίσατες ήταν πραγματικά μια απόλαυση! Η φωτοτυπία πανέμορφη! Ξέρεις εσύ τι πρεπει να κάνεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Και το παιχνίδι με τις κρυμμένες λέξεις εξαιρετικό! ΑΝτε να δουμε και το επόμενο!!!!!!!!!!! Μην καθυστερείς!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή