Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Πάσχα....Πάσχα..πασχαλιά 2015..

   Μεγάλο Σάββατο σήμερα και έχοντας ζήσει την Εβδομάδα των Παθών οδεύουμαι σε λίγες ώρες προς την Ανάσταση Εκείνου που ήρθε στη ζωή και υπέφερε τόσα βασανιστήρια προκειμένου να μας διδάξει την ανιδιοτελή αγάπη. Η εβδομάδα που είχαμε στο σχολείο για να ασχοληθούμε με τα του Πάσχα μία και μοναδική. Κάναμε όμως ότι μπορούσαμε....


   Η εβδομάδα μας ξεκίνησε αποχαιρετώντας το Μάρτιο - Τρίτη 31 Μαρτίου- και κρεμώντας τα "μαρτάκια" μας στα δέντρα της αυλής μας για να τα βρουν τα πουλάκια και να κάνουν φωλιές, όπως συνήθιζε να μου λέει η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρούλα. Με την ελπίδα λοιπόν, ο Απρίλιος να είναι περισσότερο γενναιόδωρος σε ήλιο και καλοκαιρία, βγήκαμε στην αυλή..


   Κι έπειτα ξεκινήσαμε να συζητάμε για το Πάσχα...

   Τι σημαίνει η λέξη; Τι ακριβώς γιορτάζουμε; Τι συναισθήματα μας δημιουργεί αυτή η γιορτή; Το Πάσχα είναι μια γιορτή δυσκολοερμήνευτη για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Και πώς να μην είναι αφού καλούμαστε να εξηγήσουμε σε παιδάκια τόσο μικρής ηλικίας έννοιες όπως ο Θάνατος και η Ανάσταση!  Για αυτό ξεκίνησα δίνοντας στα παιδιά φωτογραφίες από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών αλλά και από διάφορα έθιμα της πατρίδας να δω τι γνωρίζουν τα παιδιά για όλα αυτά...
   Το υλικό προέρχεται από το πακέτο του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου " Χριστός Ανέστη" στα πλαίσια του προγράμματος " Θέλεις να παίξουμε;"
   Ξεχωρίσαμε τα πασχαλινά έθιμα από τα θρησκευτικά γεγονότα, τα βάλαμε σε σωστή χρονολογική σειρά και κάνοντας ένα σχεδιάγραμμα στον πίνακα είπαμε λίγα λογάκια απλά και εύκολα για τις ημέρες που θα έρχονταν ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαίων και φτάνοντας στην Κυριακή του Πάσχα, όπου με τραγούδια, χορούς και πλούσια εδέσματα γιορτάζουμε το Πάσχα, δηλαδή το Πέρασμα από το Θάνατο στη Ζωή, το οποίο συμπίπτει με τον ερχομό της Άνοιξης και το " ξύπνημα" όλης της φύσης μετά το Χειμώνα.


   Ανάμεσα στα έθιμα που αναφέραμε τα παιδιά αναγνώρισαν πολλά από αυτά που κάνουν στα σπίτια τους, όπως το ότι ζυμώνουν με τη μαμά και τη γιαγιά τσουρέκια και κουλουράκια, ότι η νονά φέρνει ή στέλνει από την Ελλάδα τη λαμπάδα και το σοκολατένιο αβγό, ότι η μαμά ψήνει αρνάκι την Κυριακή και ότι βάφουμε κόκκινα αβγά και τα τσουγκρίζουμε μετά την Ανάσταση. 

   Σε αυτό το πασχαλινό έθιμο σταθήκαμε λίγο παραπάνω μιας και αποδείχτηκε ότι είναι  ιδιαιτέρως διαδεδομένο και διατηρείται στα ελληνικά σπίτια της ομογένειας .Το βάψιμο των αβγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη ή την Κόκκινη ΠέμπτηΤο αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αβγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε! 

   Μπορεί σήμερα τα αβγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, η παράδοση όμως τα θέλει κόκκινα όπως το αίμα της θυσίας του Ιησού. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες γαιτί βάφουμε τα αβγά κόκκινα. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι οι ακόλουθες και τις βρήκα στο ακόλουθο blog: anastasiag.
Η Παναγία πίσω απο το έθιμο των "κόκκινων αβγών" 
  Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αβγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αβγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!
Τα κόκκινα αβγά και η Μαγδαληνή 
  Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αβγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Η δύσπιστη γυναίκα 
  Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα»!

Το τσούγκρισμα των αβγών

   Αν και ξεκίνησε ως παιχνίδι, ακόμα και το ότι τσουγκρίζουμε τα αβγά μετά την Ανάσταση έχει συμβολική σημασία. Όπως το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αβγού και βγαίνει στο φως της ζωής, έτσι σπάνε τα δεσμά του θανάτου και ξανάρχεται η ζωή.

  Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η διαδικασία βαφής των αβγών και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη μαμά διαβάσαμε και το παραμύθι "Ένα κόκκινο αβγό".


   Και μετά σταματήσαμε την κουβέντα και στρωθήκαμε στη δουλειά...

   Τα πιο σημαντικά γεγονότα της Εβδομάδας των Παθών - η είσοδος του Ιησού στα Ιερουσάλυμα και η θριαμβευτική υποδοχή του, ο Μυστικός Δείπνος, το φιλί του Ιούδα, η Σταύρωση και η Ανάσταση- τα ζωγραφίσαμε, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε σε ένα Σταυρό, ο οποίος είναι και το σύμβολο της θρησκείας μας.

       Φτιάξαμε τις κοτοπουλο-καρτούλες μας...


      Ετοιμάσαμε και τα σακουλοπαπάκια μας για να βάλουμε τις σοκολατο-λιχουδιές μας...
                    ........και όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι από το Νηπιαγωγείο της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!!!!!! Το Άγιο Φως ας ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου