Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

25η Μαρτίου 2016....Χειροτεχνίες και σχολική γιορτή!!!!!!

   Οι εθνικές επέτειοι στην ομογένεια είναι πάντα εκδηλώσεις γεμάτες συγκίνηση. Παιδιά και εκπαιδευτικοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια μέσα από ποιήματα, τραγούδια, ιστορίες, παραμύθια, προβολές και χειροτεχνίες να αποδώσουν τόσο την ιστορία όσο και το συναίσθημα αυτών των γιορτών. 



   Στο ελληνικό σχολείο της Αγίας Ειρήνης επί έναν ολόκληρο μήνα προετοιμάζαμε τη γιορτή που θα παρουσιάζαμε στους γονείς και στους προσκεκλημένους μας. Στο Νηπιαγωγείο, ανάμεσα στις πρόβες, καταφέραμε να γνωρίσουμε την ιστορία της 25ης Μαρτίου 1821. Ήρθαμε σε επαφή,  μέσα από φωτογραφίες, κείμενα και βιντεάκια, με τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Ελληνικής Επανάστασης, μελετήσαμε τις εθνικές ενδυμασίες των ηρώων ανά περιοχή εστιάζοντας στις στολές του τσολιά και της Αμαλίας. Γνωρίσαμε τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, κάναμε ειδική μνεία στο κρυφό σχολειό και φυσικά αναφερθήκαμε στη διπλή γιορτή της ημέρας: στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

    Με τα παιδιά κάναμε διάφορες κατασκευές και χειροτεχνίες , καθώς μέσα από αυτές είναι ευκολότερο να μάθουν και να συγκρατήσουν δύσκολες για αυτά ιστορικές πληροφορίες.

Φτιάξαμε τσαρούχια, σημαιάκια με φεσάκια ( Ευχαριστούμε Μαρίνα για την όμορφη ιδέα), σπαθιά, τσολιάδες και Αμαλίες και όμορφα λευκά κρινάκια!



   Λόγω του ότι στη γιορτή τα παιδιά είχαν ένα θεατρικό δρώμενο για το Κρυφό Σχολείο, όπως ήταν αναμενόμενο ασχοληθήκαμε ιδιαιτέρως με αυτό. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έκαναν αντίστοιχες κατασκευές.


* Ομάδα 1






* Ομάδα 2





   Ευχαριστώ θερμά τις 2 συναδέλφους από τις οποίες πήρα τις ιδέες τους...kidsactivities.gr και kinderella.gr.

   Δε θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της ημέρας αυτής.Είπαμε την ιστορία του Ευαγγελισμού, όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε τα χαρμόσυνα νέα στην Παναγία, ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού. Κάναμε ανάλυση της λέξης Ευαγγελισμός και εξηγήσαμε τι σημαίνει το όνομα Ευαγγελία και Ευάγγελος που γιορτάζουν στις 25 του Μάρτη. Σαν σχολείο της Εκκλησίας που είμαστε ακούσαμε τον Εκκλησιαστικό Υμνο προς τιμήν της Παναγίας και ζωγραφίσαμε με την τεχνική του βιτρώ μια όμορφη εικόνα του Ευαγγελισμού, την οποία πήρα από το blog της φίλης μου της Αριάδνης . Ευχαριστούμε Αριούλα :-) !!








   Η γιορτή μας πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα την Κυριακή 27 Μαρτίου. Η αίθουσα εκδηλώσεων της Αγίας Ειρήνης γέμισε με κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει τη σχολική μας γιορτή . Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και φυσικά καταχειροκροτήθηκαν. Την παράσταση όπως κάθε χρόνο "έκλεψαν" τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου, τα οποία απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού για την άψογη παρουσίασή τους και τα υπέροχα ελληνικά τους.


Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου με τις παραδοσιακές τους στολές


Ζήτω η Ελλάδα!

Τσολιάδες και κρητικόπουλα

Θεατρικό δρώμενο " Το κρυφό σχολείο"



Ο τοπικός τύπος της Νέας Υόρκης, ο Εθνικός Κήρυκας, έγραψε για εμάς!
   Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο αυτή την Κυριακή να φωνάξουμε δυνατά και να ακουστούμε από άκρη σε άκρη στον κόσμο όλο "ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!!!!" 
                                           :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου