Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ακολουθώ τους κανόνες σαν στρατιώτης

    Ο φίλος μας ο Στράτος ο στρατιώτης ήρθε στην τάξη μας και μας μίλησε για κανόνες.

 
   Ο φίλος μας ο Στράτος ήρθε πάλι στην τάξη μας φορώντας τη στολή του στρατιώτη. Αυτή τη φορά κρατούσε και 5 φακέλους. Τα παιδιά τους περιεργάστηκαν και άρχισαν να υποθέτουν τι μπορεί να έχουν μέσα οι φάκελοι. Όταν τους ανοίξαμε είδαμε πως μέσα είχε 5 εικόνες. Τι να σημαίνουν; ΚΑΝΟΝΕΣ, φώναξαν όλα τα παιδιά μαζι!!!


   Για να μη δημιουργήσω σύγχηση στα παιδιά οι εικόνες που είχα ετοιμάσει ήταν βασισμένες στους 5 κανόνες που έχουν και στο κανονικό αγγλικό τους πρόγραμμα. Αυτό είχε την ευκολία πως τα παιδιά αμέσως κατάλαβαν τι αφορούσαν οι εικόνες. 

   Για να είμαστε οργανωμένοι και να λειτουργούμε σωστά όπως οι στρατιώτες που τόσο μας εντυπωσίασαν, χρειαζόμαστε στρατιωτικούς κανόνες. 

1. Το στόμα μας είναι κλειστό όταν μιλάει η δασκάλα ή κάποιος φίλος μας.
2. Τα μάτια μας παρακολουθούν προσεχτικά όσα γίνονται στην τάξη.
3. Τα αυτιά μας ακούνε καλά.
4. Τα χέρια μας έιναι ήρεμα.
5. Τα πόδια μας περπατούν αργά όταν ερχόμαστε στην τάξη των ελληνικών.

                                                



   Στη συνέχεια χρησιμοποίησα τους κανόνες που έχω από προηγούμενες χρονιές με τα ξυλάκια και προσπαθήσαμε, αφού εξηγήσαμε τον καθένα χωριστά να βρούμε με ποιον μοιάζει από αυτούς που έφερε ο στρατιώτης και να ενώσουμε τους ίδιους κανόνες


Παρατηρώ την καρτέλα του στρατιώτη με το στόμα...

..βρίσκω το ξυλάκι που δείχνει: "Το στόμα μου κάνει ησυχία"


...πως χρησιμοποιώ τα χεράκια μου στην τάξη

Τα μάτια μου παρακολουθούν την κυρία

Περπατώ ήρεμα στο τρενάκι όταν έρχομαι στην τάξη του ελληνικού
   Στη συνέχεια αράδιασα αριθμούς πολύχρωμους στο τραπέζι από το 1 ως το 5. Μετρήσαμε, τους βάλαμε στη σειρά, τους παρατηρήσαμε και παίξαμε και λίγο μαζί τους. Τα παιδιά έκλειναν τα μάτια τους και κάθε φορά ένας αριθμός κρυβόταν; Ποιος αριθμός κρύφτηκε αυτή τη φορά; 





   Έπειτα κόλλησα στο ταμπλό τις εικόνες με τους κανόνες και τα παιδιά τους αριίθμησαν λέγοντας πολλές φορές τι δείχνει η κάθε εικόνα για να τους μάθουμε στα ελληνικά. 





   Στη συνέχεια φτιάξαμε σε μικρογραφία τους κανόνες έτσι ώστε να χωράνε στην μικρή παλάμη του χεριού μας. Τόσο καλά μάθαμε και χρησιμοποιούμε τους κανόνες στα ελληνικά που τους παίζουμε στα δάχτυλα της μικρής μας παλάμης..

Οι κανόνες σε μικρογραφία


Βάζουμε τους κανόνες σε σειρά
                                             

Οι κανόνες χωρούν στην παλάμη του χεριού μας



   Η τελευταία μας δραστηριότητα αφορούσε την κατασκευή μιας αφίσας με ένα στρατιωτάκι που ακολουθεί τους κανόνες που όλο αυτόν τον καιρό δουλεύαμε στην τάξη.  Το κάθε παιδί ζωγράφισε το στρατιωτάκι του, το έκοψε, διάλεξε τους 5 κανόνες και τους κόλλησε σε ένα χαρτί φτιάχνοντας ο καθένας την δική του μίνι αφίσα. Τα παιδιά έλεγαν τι δείχνει η κάθε εικόνα και εγώ κατέγραφα τις απαντήσεις ( ουσιαστικά έγραφα τους κανόνες όπως τους έλεγαν τα παιδιά).



Ζωγραφίζουμε










Κόβουμε

Κολλάμε






Διαλέγουμε τους 5 κανόνες


Βάζουμε τους κανόνες στη σειρά






   Έτοιμες οι αφίσες μας με τους στρατιωτικούς μας κανόνες. Θα τους ακολουθούμε και μεις και η επιτυχία αυτής της χρονιάς είναι δεδομένη.




:-)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου