Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Δανειστική Βιβλιοθήκη 2017 📘📗📕📖📚

   Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινήσαμε την αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, τη Δανειστική Βιβλιοθήκη. Στην τόσο μακρινή Νέα Υόρκη είναι θαύμα ότι σπουδαίοι και καταξιωμένοι συγγραφείς, εικονογράφοι και εκδοτικοί οίκοι στα πλαίσια της προσωπικής μας φιλίας μου εμπιστεύονται τα πνευματικά τους παιδιά, μου χαρίζουν βιβλία τους και έτσι μπορώ και γω να εμπλουτίζω τη βιβλιοθήκη μου και φυσικά με αυτό τον τρόπο να φτάνουν στα χέρια των παιδιών της τάξης μου και στις οικογένειές τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


   Είμαστε ενθουσιασμένοι που ακόμα μία χρονιά προωθείται η φιλαναγνωσία των παιδιών και μέσω του δανεισμού μπορούν να έρχονται σε επαφή με την πολύ αξιόλογη και πολλά υποσχόμενη ελληνική παιδική λογοτεχνία. Μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης τα παδιά διευρύνουν τους ορίζοντές τους, μεταφέρονται σε άλλα μέρη, αποκτούν μέσω των ηρώων των βιβλίων καινούργιες παραστάσεις και η εκμάθηση των ελληνικών τους γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και πιο εύκολη. Το σύνθημα για τη φετινή μας Δανειστική Βιβλιοθήκη..........


                                " Με ένα βιβλίο πετάω!!!!! "




   Την προηγούμενη Παρασκευή ένα μικρό κόκκινο και πολύ χαριτωμένο βαλιτσάκι έφτασε στην τάξη μας. Όταν άνοιξε διαπιστώσαμε πως μέσα υπήρχαν ένα σωρό βιβλία με πολύχρωμα εικόνες και ωραίους τίτλους, φύλλα δέντρου, φύλλα εργασίας, χαρτιά με κανόνες και μια λίστα δανεισμού.... 





   Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους κάναμε τη συμφωνία μας και θέσαμε τους όρους του σωστού δανεισμού. Είπαμε πως κάθε Παρασκευή θα δανειζόμαστε ένα βιβλίο, θα το διαβάζουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα πρέπει να κάνουμε την εργασία μας πριν το επιστρέψουμε τη Δευτέρα. Φυσικά μιας και είμαστε πια παιδιά Δημοτικού η εργασία μας δε θα είναι μια ζωγραφιά όπως κάναμε στο Νηπιαγωγείο, αλλά θα απαντάμε σε μια παράγραφο 4 ή 5 προτάσεων στην ερώτηση που θα βρίσκουμε στην πρώτη σελίδα του βιβλίου. Με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε εξάσκηση τόσο στην ανάγνωση όσο και στον γραπτό λόγο.

   Εννοείται πως είμαστε υπεύθυνοι για τα βιβλία που δανειζόμαστε. Δεν τα δανείζουμε σε φίλους και αδέρφια. Τα φροντίζουμε, δεν τα τσαλακώνουμε, δε γράφουμε επάνω τους και φυσικά δεν τρώμε και δεν πίνουμε όταν διαβάζουμε. Ξέρουμε πως να φροντίζουμε ένα βιβλίο και το δείχνουμε.

   Όταν θα δανειζόμαστε το βιβλίο θα πρέπει αφενός να συμπληρώνουμε το όνομά μας και τον τίτλο του βιβλίου στη σελίδα δανεισμού και αφετέρου να γράφουμε σε ένα πράσινο φύλλο τα ίδια ακριβώς στοιχεία προκειμένου να φτιάξουμε ένα πυκνό φύλλωμα για το δέντρο της φιλαναγνωσίας που κοσμεί τον τοίχο της τάξης μας. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα μετρήσουμε τα φύλλα του δέντρου και όποιο παιδί θα έχει διαβάσει τα περισσότερα βιβλία θα τον περιμένει μια έκπληξη. 


Τα παιδιά συμπληρώνουν το φύλλο σωστής φροντίδας ενός βιβλίου

Τα παιδιά διαλέγουν τα βιβλία τους 

Στην πρώτη σελίδα κάθε βιβλίου υπάρχει η ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν στο φύλλο εργασίας



Τα παιδία συμπληρώνουν τα στοιχεία του βιβλίου για τη φυλλωισά του δέντρου φιλαναγνωσίας

Τα παιδιά συμπληρώνουν τη σελίδα δανεισμού



Η φυλλωσιά του δέντρου μας

Το δέντρο φιλαναγνωσίας της τάξης μας
   Η πρώτη εβδομάδα δανεισμού έληξε με πρόσιμο θετικό. Τα βιβλία επιστράφηκαν όπως δόθηκαν και οι εργασίες έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες που θέσαμε από την αρχή. Ο ενθουσιασμός παραμένει αμείωτος, η συνεργασία φαίνεται πως ξεκίνησε με τις καλύτερες διαθέσεις από όλα τα μέλη. 












    Με την ελπίδα να συνεχίσουμε το ίδιο θετικά όπως ξεκινήσαμε, είμαστε έτοιμοι να διαβάσουμε όσα περισσότερα βιβλία μπορούμε... :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου