Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Πεταλούδες ελεύθερα πετούν..

Η εβδομάδα που διανύσαμε ήταν πεταλουδο-εβδομάδα στην τάξη του Παιδικού Σταθμού. Συζητήσαμε για πεταλούδες, τραγουδήσαμε το "Μια ωραία πεταλούδα",  ζωγραφίσαμε πεταλούδες, κατασκευάσαμε και στολίσαμε την τάξη μας με πεταλούδες. 


* Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας

   Με την ερώτηση "Πώς μεγαλώνει η πεταλούδα;" ξεκίνησε η ενασχόλησή μας με το θέμα. Χρησιμοποιώντας εικόνες από το διαδίκτυο και εποπτικό υλικό είδαμε πως το αβγό που γεννιέται πάνω στα πράσινα φυλλαράκια μεταμορφώνεται σε κάμπια, εξελίσσεται σε χρυσαλίδα φτιάχνοντας τριγύρω της ένα κουκούλι και τελικά μετά από λίγες  εβδομάδες γίνεται μια όμορφη πεταλούδα.

" Πώς μεγαλώνει η πεταλούδα;"
Βάζουμε τις καρτέλες στη σωστή σειρά

Αντισοιχίζουμε εικόνες με τα αντικείμενα
Αβγό-κάμπια-χρυσαλίδα-πεταλούδα

Φτιάχνουμε τις δικές μας πεταλούδες με τον κύκλο ζωής της στο εσωτερικό της


Κολλάμε στον κάθε αριθμό την αντίστοιχη φάση ζωής της πεταλούδας

Οι πολύχρωμες πεταλούδες μας 



* Πεταλουδοβιβλία

   Ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε ένα πεταλουδο-βιβλιαράκι με τη μεταμόρφωση του αβγού σε χρωματιστή πλουμιστή πεταλούδα. Γράψαμε όσοι μπορούσαμε και όπως μπορούσαμε και την αντίστοιχη λεξούλα, βάλαμε τις σελίδες με τον κύκλο ζωής της πεταλούδας σε σειρά και ιδού....

Ετοιμάζοντας το πεταλουδο-βιβλιαράκι μας

Εξώφυλλα
Προσπαθούμε να αντιγράψουμε τη λεξούλα από τη φάση ζωής  που βρίσκεται η πεταλούδα




Βάζουμε τις σελίδες στη σωστή σειρά

Οπισθόφυλλα

Πεταλούδες-βιβλιαράκια έτοιμα!


* Πολύχρωμες πεταλούδες με φίλτρα καφέ

   Φέτος όταν θέλουμε να κάνουμε εύκολες και εντυπωσιακές εργασίες και κατασκευές πάντα στρεφόμαστε στα φίλτρα καφέ. Τα ζωγραφίζουμε, τα βρέχουμε με νεράκι και περιμένουμε να δούμε τις αποχρώσεις των χρωμάτων όταν στεγνώσουν. 'Επειτα τους δίνουμε τη μορφή που θέλουμε. 

   Έτσι φτιάξαμε πεταλούδες με χρωματιστά φτερά από φίλτρα, κολλήσαμε αφρώδη υλικά για σώμα και κεφάλι, σύρματα πίπας για κεραίας, ζωγραφίσαμε και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και τις βάλαμε να πετούν μέσα στην τάξη μας. 









* Ππ όπως η πεταλούδα

   Και μιας και μιλάμε για πεταλούδες δε θα μπορούσαμε να μη μάθουμε τη φωνούλα Ππ με την οποία ξεκινάει η λέξη πεταλούδα. Το φτιάξαμε με πλαστελίνη, το αναπαραστήσαμε με τα σώματά μας, βρήκαμε άλλες λεξούλες που ξεκινούν από Ππ ( Πάνος-παγωτό-παντελόνι-παππού-πέντε), το γράψαμε και φτιάξαμε και όμορφα καδράκια με Ππ και πεταλούδες για να στολίσουμε την τάξη μας. 

Γράφουμε Ππ

Ζωγραφίζουμε άλλες λεξούλες που αρχίζουν από Ππ
Χρωματίζουμε Ππ 
Ζωγραφίζουμε και κόβουμε πεταλουδάκια

Κολλάμε Ππ και πεταλούδες

Έτοιμα τα καδράκια μας









* Μια κάμπια πολύ πεινασμένη

   Δε θα μπορούσαμε να μην ολοκληρώσουμε το θέμα των πεταλούδων χωρίς να διαβάσουμε ένα λατρεμένο παραμύθι μικρών και μεγάλων. Πρόκειται για την ιστορία " Μια κάμπια πολύ πεινασμένη" του Eric Carle. Ένα αβγουλάκι γεννιέται ένα βράδυ με φεγγάρι και σιγά σιγά μεγαλώνει και γίνεται κάμπια. Η κάμπια όμως πεινάει πολύ και κάθε μέρα τρώει όλο και περισσότερο για να ικανοποιήσει την πείνα της. Αυτά όμως που τρώει δεν της είναι ποτέ αρκετά, μέχρι που μια μέρα τρώει τόσο πολύ και...... Η συνέχεια στο παραμύθι!

   Αφου διαβάσαμε την ιστορία έδωσα στα παιδιά καρτέλες που βρήκα στο Sparklebox και προσπαθήσαμε λέγοντας την ιστορία να βάλουμε τις καρτέλες στη σειρά ( Μαθηματικά: πρώτα, ύστερα,μετά, στο τέλος...). Mε αφορμή το παραμύθι κάναμε επανάληψη  τις ημέρες της εβδομάδας ( λέγοντας κάθε μέρα τι τρώει η κάμπια), τους αριθμούς από το 1-5 ( 1 μήλο-2 αχλάδια-3 δαμάσκηνα-4 φράουλες-5 πορτοκάλια), ξεχωρίσαμε τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές ( φρούτα- γλυκά-καραμέλες), κάναμε μαθηματικά ( αρίθμηση, έννοιες περισσότερα-λιγότερα) και στο τέλος ζωγραφίσαμε, κόψαμε και φτιάξαμε ομαδικά μια μεγάλη τρισδιάστατη κάμπια. 

   Υλικό βρήκα από το pinterest, το Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο, το blog της Τάνιας Μάνεση το blog της Αριάδνης "εδώ νηπιαγωγείο" και από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης

Βάζουμε τις καρτέλες στη σειρά και ξαναλέμε την ιστορία με δικά μας λόγια







Κόβουμε κύκλους για την ομαδική κάμπια

Κάνουμε μαθηματικά: Πόσοι σκούροι πράσινοι κύκλοι και πόσοι ανοιχτοί;
Ποιοι είναι περισσότεροι; Λιγότεροι;

Αντιστοιχίζουμε κάθε κύκλο με την αντίστοιχη ημέρα της εβδομάδας
Ζωγραφίζουμε αυτά που τρώει η κάμπια

Τη Δευτέρα τρώει ένα μήλο

Την Τρίτη 2 αχλάδια

Την Τετάρτη 3 δαμάσκηνα

Την  Πέμπτη 4 φράουλες
Την Παρασκευή 5 πορτοκάλια

Το Σάββατο έφαγε ένα σωρό ανθυγιεινά σνακς


Την Κυριακή έφαγε μόνο ένα φυλλαράκι και τυλίχτηκε στο σεντόνι της
Λίγο καιρό αργότερα βγήκε από το κουκούλι της σαν μια πανέμορφη πεταλούδα



   Από τη Νέα Υόρκη που ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο λόγω Δευτεριάτικης αργίας ( Memorial Day).....Καλημέρα Ελλάδα....Καληνύχτα Νέα Υόρκη!!!!!!

                                                                                :-)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου