Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Γιολάντα, καλώς ήρθες στο νηπιαγωγείο μας!!

Βιβλιοταξιδεύουμε!!!!!!!!!

   Το τελευταίο δίμηνο ξεκινήσαμε αργά  αλλά σταθερά να ασχολούμαστε με τη βιβλιοθήκη. Η αλήθεια είναι πως αυτή η συνήθεια έτυχε πολύ μεγάλης αποδοχής τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους. Η συνήθεια έγινε λατρεία... τα παιδιά έμαθαν τους κανόνες αφήνοντάς με εντυπωσιασμένη από τη συνέπεια που επιδεικνύουν , η προσμονή ευτυχώς είναι αμείωτη και κάθε Δευτέρα απόγευμα οι γονείς  είχαν  κι εξακολουθούν να έχουν πάντα ένα καλό λόγο τόσο για τα βιβλία όσο και για τη διαδικασία. 

   Τις τελευταίες λοιπόν, δύο εβδομάδες και αφού η περίοδος προσαρμογής έληξε επιτυχώς, ανανεώσαμε τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας. Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στην τάξη μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία μιας πολύ αγαπημένης συγγραφέως των παιδιών στην Ελλάδα, που ήμουν όμως σίγουρη πως θα ενθουσίαζε και τα παιδάκια της ομογένειας. Η βιβλιοθήκη μας γέμισε παραμύθια της αγαπημένης φίλης Γιολάντας Τσορώνη- Γεωργιάδη, η οποία με πολύ μεγάλη ευαισθησία, απλό λόγο και υπέροχη εικονογράφηση προσεγγίζει θέματα που αφορούν στην ευαίσθητη παιδική ηλίκία και προάγουν τη συναισθηματική νουμοσύνη.



   Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα καινούρια βιβλία.... Λίγο το σκληρό τους εξώφυλλο και οι γυαλιστερές τους σελίδες, λίγο η απαλή αίσθηση των σελίδων, λίγο η πανέμορφη εικονογράφηση και τα παιδιά μαγεύτηκαν.... Για αρκετή ώρα έμεινα αμίλητη να χαζεύω τις αντιδράσεις και τα χαμόγελά τους, να ακούω τα σχόλιά τους και μου πέρασε από το μυαλό πως, αν ήμουν βιβλίο και με κοίταζαν έτσι μερικά ζευγάρια παιδικά μάτια, θα ήμουν το πιο ευτυχισμένο βιβλίο του κόσμου!!!

   Διάβασα στα παιδιά τους τίτλους των βιβλίων και πριν αρχίσω να τους διαβάζω τις πληροφορίες που μας έδιναν τα εξώφυλλα- όνομα συγγραφέα και εικονογράφου, εκδόσεις
( τι είναι και ποια είναι η δουλειά που κάνουν)- αναρωτηθήκαμε ποιος μπορεί να έχει γράψει αυτά τα όμορφα βιβλία. Μετά από μερικές μαντεψιές συμφωνήσαμε ότι η συγγραφέας είναι γυναίκα και αρχίσαμε να ψάχνουμε και να μαντεύουμε εκ νέου ποιο μπορεί να είναι το όνομά της... Ακούστηκαν πολλά ονόματα...από κλασικά Άννα, Μαρία και Ελένη μέχρι πανέμορφα λουλουδιαστά ονόματα με επικρατέστερα το Βιολέτα ... Το πραγματικό της όνομα όμως "Γιολάντα" ενθουσίασε όλους!!! Στη συνέχεια και πριν τους δείξω φωτογραφία της πανέμορφης και γλυκύτατης Γιολάντας μου/μας, τους έβαλα να τη φανταστούν και να τη ζωγραφίσουν.... Πώς άραγε να μοιάζει η Γιολάντα? Να είναι ψηλή ή κοντή? Αδύνατη ή παχουλή? Να της αρέσει να φοράει παντελόνια ή φορέματα λουλουδιαστά? Άραγε είναι ξανθιά, κοκκινομάλλα ή μήπως έχει μαύρα μαλλιά? Τι χρώμα να είναι τα μάτια της? Και κάπως έτσι δημιοργήθηκαν τα ακόλουθα πορτρέτα....

...εν ώρα δημιουργίας!

"Η Γιολάντα πρέπει σίγουρα να έχει τεράστια μάτια με μεγάλες μακρυές βλεφαρίδες" ( Μαριάννα)

"Η Γιολάντα σίγουρα έχει ένα υπέροχο λαμπερό χαμόγελο!" ( Άρτεμη)

Μελίνα Φ.

Ελεάννα

"Η Γιολάντα σίγουρα είναι ψηλή και αδύνατη και ντύνεται μοντέρνα!" ( Κατερίνα)

"Η Γιολάντα είναι κοκκινομάλλα και είναι πάντα γελαστή!" ( Μελίνα Κ.)

"Η Γιολάντα εχει μαύρα μαλλιά και της αρέσουν τα χρωματιστά φορέματα!" ( Νεφέλη)

"Η Γιολάντα έχει μακρυά ξανθά μαλλιά και είναι γλυκούλα!" ( Μαριάννα, προνήπιο)

" Η Γιολάντα έχει μεγάλα χέρια για να κάνει μεγάλες αγκαλιές! ( Κωνσταντίνος, προνήπιο)

" Η Γιολάντα μοιάζει με πριγκίπισσα!? ( Παρασκευή)

"Η Γιολάντα έχει όμορφα ξανθά μαλλιά!" ( Άρτεμη

 Τα αστεράκια μου ποζάρουν με τις δημιουργίες τους ανά χείρας..




   Τα παιδιά ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες δανεισμού, όπως κάθε Παρασκευή, 
( επιλογή βιβλίου- φυλλάδιο συμπλήρωσης στοιχείων- τοποθέτηση φυλλαδίου στον φάκελο δανεισμού- ταυτότητα στο φακελάκι με τη φωτογραφία του αντίστοιχου παραμυθιού που δανείστηκε ο καθένας..)







   Στην επιστροφή των βιβλίων τις προηγούμενες Δευτέρες εξεπλάγην από τις πολύ πολύ όμορφες και προσεγμένες τους δουλειές, σημάδι του πόσο πολύ τους άρεσαν τα βιβλία και πόσο ασχολήθηκαν.... Δε μπόρεσα να αντισταθώ και φωτογράφησα κάποιες για να σας τις δείξω αλλά και για να τις κρατήσω αρχείο...










   Τα παιδιά σκέφτηκαν να στείλουμε κάτι και μεις στη Γιολάντα για να της πούμε πόσο πολύ μας αρέσουν τα βιβλία της.....Τι να της στείλουμε όμως που είμαστε μικρά παιδάκια και ακόμα τώρα μαθαίνουμε να μιλάμε και να γράφουμε ελληνικά;;;; Τι θα μπορούσε να ταξιδέψει για την όμορφη Ελλάδα και να φτάσει ακέραιο και χωρίς να χαλάσει; Φτιάξαμε όμορφες ζωγραφιές , επιλέγοντας ο καθένας το αγαπημένο του εξώφυλλο από τα παραμύθια της τάξης μας και με πολύ συνεργασία και λίγη βοήθεια από την κυρία γράψαμε και ένα σύντομο γραμματάκι.... Μια ανησυχία για το πως θα το στείλουμε με το ταχυδρομείο την είχαν τα παιδιά, αλλά όπως είπε κι ένας μικρούλης στην τάξη " Miss Giota, you should do something too....!!!!!!!! " ( ουπς!!!! Τι άραγε ήθελε να πει το παιδί????!!!!! )











                                               

..............Και το γραμματάκι μας ολοκληρωμένο...!!


   Στην τάξη μας υπάρχουν καρτέλες με τις λέξεις των τίτλων των παραμυθιών χωριστά. Ο σκοπός είναι τα παιδιά να καταφέρνουν σταδιακά να ανασυνθέτους τους τίτλους των βιβλίων ή ακόμα και μέσω του παιχνιδιού να φτιάχνουν δικούς τους τίτλους δημιουργώντας μια παραμυθοσαλάτα. Αυτό αρέσει πολύ στα παιδιά γιατί προκύπτουν συχνά τίτλοι που φαίνονται πρωτότυποι ή αστείοι στα παιδιά( Για άκου πως λαλούν ο Ποσειδώνας και η Φρουφρου, Ένας ιπποπόταμος και μια καμηλοπάρδαλη λαλούν, Άκου μια ζέβρα και άλλα).        
   Έχουμε επίσης φτιάξει κάποια παραμύθια σε παζλ για να περνάμε το χρόνο μας παίζοντας και χαλαρώνοντας όταν τελειώνουμε τις δραστηριότητές μας νωρίτερα και ήδη έχουμε αρχίσει και φτιάχνουμε έναν κατάλογο ηρώων των παραμυθιών με τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας τους στο παραμύθι που πρωταγωνιστεί. Ο στόχος είναι να μάθουμε καινούριο λεξιλόγιο και ίσως αργότερα να φτιάξουμε ένα δικό μας παραμύθι.

    Συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε με πολύ όμορφα βιβλία και να γεμίζουμε το μυαλό και τη σκέψη μας με όμορφες εικόνες και την καρδιά μας με ωραία συναισθήματα!!


   * Αφιερωμένη ανάρτηση στην αγαπημένη μου φίλη και συνάδελφο 
κ. Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη ...όχι όμως για τους λόγους που φαντάζεται, αλλά γιατί μέσα από τα βιβλία της καταφέρνω να μη χάνω το παιδί που έχω μέσα μου!!!!!! 
Γιολάντα μου σε αγαπώ τόοοοοσο πολύ!!!!!!!!

4 σχόλια:

  1. Τα πιο όμορφα πορτρέτα ενός συγγραφέα τα φτιάχνουν τα παιδιά. Ιδίως όταν δεν τον έχουν δει ποτέ! Τις πιο αυθεντικές λεζάντες κάτω από αυτά τις γράφουν τα παιδιά. Τα πιο συγκινητικά λόγια τα "ακούει" από τα παιδιά. Ιδίως όταν "έρχονται" με γράμμα από τόσο μακριά! Τη μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει όταν αγγίζουν τη "σκέψη" του τα παιδικά χεράκια. Κοντολογίς, Γιώτα μου αγαπημένη, μονάχα "ευδαιμονία" θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το συναίσθημα που με κατέκλυσε πρωί πρωί σαν είδα και διάβασα τα όσα δημοσίευσες! Ήταν για μένα ένα αναπάντεχο και πολύτιμο δώρο, μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, που δοκιμάζω την κατάλληλη μέρα φαίνεται, αφού σε λίγες ώρες παρουσιάζω το "Έκπληξηηη!!!" Σας ευχαριστώ όλους, γιατί μέσα από αυτή την ανατροφοδότηση καταφέρνω και συνεχίζω. Τα χέρια απλώνω για να σας κάνω μια μεγάλη αγκαλιά ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού... Και μη μου πείτε πως αυτό είναι αδύνατο, γιατί το αποδεικνύει το πορτρέτο του Κωνσταντίνου! Θα συγκεντρώσω τις ζωγραφιές σας και θα τις κορνιζάρω. Μου άρεσαν τόσο πολύ, ιδίως τα λόγια που συνόδευαν την κάθε μια τους. Γιώτα μου, σε ευχαριστώ πολύ και σε αγαπώ απέραντα! Εξαιρετικές όλες οι δουλειές σου, συνέχισε με την ίδια ζέση για τα ελληνόπουλά μας εκεί. Είσαι η πρέσβειρα της παιδείας και του πολιτισμού μας. Η καλύτερη μάλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μπορώ να πω εγώ για σένα που να μην το χει πει κανείς άλλος????? Είσαι μεγάλη έμπνευση για όλους τους εκπαιδευτικούς!! Όσο για τα καλά σου λόγια..... σε χιλιοευχαριστώ!! Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα όταν προέρχονται από συνάδελφο αγαπημένη που κάνει χρόνια αυτό το λειτούργημα!!!!!! <3

      Διαγραφή
  2. Από τις πιο όμορφες και συγκινητικές σου αναρτήσεις Γιώτα!!!!Η φαντασία των παιδιών μοναδική!!!!Δεν ήθελα να τελειώσει η ανάρτηση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονάκι μου γλυκό..... σε χιλιοευχαριστώ!!!!!!! Η Γιολάντα μας βλέπεις είναι ανεξάντλητη..και όχι μόνο μέσα από τα παραμύθια της!!!!

      Διαγραφή