Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γιορτάζει η μανούλα.....

   Κάθε  χρόνο η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο μοναδικό. Τη δεύτερη Κυριακή του Μάη γιορτάζει ο άνθρωπος εκείνος που αγαπάμε όλοι μας περισσότερο από τον καθένα στον κόσμο αυτό..Γιορτάζει ο άνθρωπος που μας έφερε στη ζωή, που στέκεται στο πλευρό μας σε ό,τι κι αν κάνουμε, που μας στηρίζει , μας φροντίζει, μας αγαπά ανιδιοτελώς και μας προσφέρει τα πάντα. Τη δεύτερη Κυριακή του Μάη γιορτάζει η μαμά!! 

   Η αλήθεια είναι πως αυτή η γιορτή κάθε χρόνο με συγκινεί ιδιαίτερα. Δε ξέρω αν είναι επειδή είμαι " μαμάκιας" από κουνιά και το χαίρομαι και το καυχιέμαι και ντροπή καμία δεν έχω. Δε ξέρω αν είναι επειδή έχω απεριόριστη αδυναμία στη μαμά μου ή επειδή τώρα που είμαι μακρυά της νιώθω την απουσία της αλλά συγχρόνως και την παρουσία της πολύ πολύ έντονη στην καθημερινότητά μου! Φέτος όμως τα μικρά μου παιδάκια κι εγώ για κάποιο λόγο με τρόπο μαγικό συντονιστήκαμε στο συναίσθημά μας αυτό και περάσαμε στο ελληνικό σχολείο μια εβδομάδα αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη μαμά.

   Αρχικά ασχοληθήκαμε με την ίδια τη λέξη μαμά... Η λέξη έχει 4 γράμματα...Μ όπως μέλι Α όπως αγάπη Μ όπως μοναδική Α όπως αγκαλιά!!Πώς φωνάζουμε όμως τη μαμά μας; Μπορούμε να την αποκαλέσουμε με τόσους πολλούς τρόπους...Μανούλα, μητέρα, μαμάκα, μανίτσα ( όπως τη φωνάζω κι εγώ!!), μάνα , mommy, mom...Εκείνη πως μας φωνάζει χαιδευτικά; Εδώ ακούστηκαν απίστευτα πολλές απαντήσεις... αγάπη μου, μωρό μου, ζωή μου, αστέρι μου, λουλουδάκι μου, πρίγκιπά μου, αγοράκι μου, λουκουμάκι μου, μελομακάρονό μου, ζουζουνάκι μου, γλυκιά μου..... και άλλα τόσα στα αγγλικά....

   Μιλήσαμε για όλα όσα κάνει η μαμά στο σπίτι ( μαγειρεύει, σκουπίζει, ποτίζει τα λουλούδια, στρώνει τα κρεβάτια, πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, ετοιμάζει πρωινό, πηγαίνει στη δουλειά της...).. είπαμε για όλα αυτά που προσφέρει η μαμά σε εμάς ( μας πηγαίνει σχολείο, μας βοηθάει στο διάβασμα, μας φροντίζει, όταν αρρωσταίνουμε κάθεται δίπλα στο κραβάτι μας, μας λέει όμορφες ιστορίες και γλυκά τραγούδια, μας πηγαίνει στις κούνιες...) και συζητήσαμε για όλα όσα κάνουμε ή μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε και να ξεκουράζουμε κάποιες φορές τη μαμά ( στρώνω το κρεβάτι μόνη μου, ετοιμάζω την τσάντα του σχολείου, κάνω ησυχία όταν θέλει να ξεκουραστεί, μαζεύω τα παιχνίδια μου, μιλάω με ήρεμη φωνή, ζητάω ευγενικά αυτό που θέλω, λέω "ευχαριστώ" και " παρακαλώ"...)

   Στη συνέχεια περιγράψαμε ο καθένας τη μαμά του... τι είναι αυτό που κάνει τη μαμά του καθενός μας ξεχωριστή...τι είναι αυτό που κάνει η μαμά του καθενός μας καλύτερα από τη μαμά του φίλου μας.... Περιγράψαμε τη μαμά μας..Ποια είναι άραγε η πιο όμορφη; Βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές.. Ζωγραφίσαμε ο καθένας τη μαμά του, καταγράψαμε τα ταλέντα των μαμάδων μας και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να ψηφίσουμε την πιο καλή μαμά μέσα στην τάξη μας.....Μπορείτε να μαντέψετε όμως τι συνέβη;;;;!!!! Οι μαμάδες ισοψήφισαν όλες με μία και μοναδική ψήφο , καθώς το κάθε παιδάκι ψήφισε ως την καλύτερη μαμά τη δική του μανούλα!!!!!!!!!!!!

   Μία από τις δραστηριότητες που κάναμε ήταν να βρούμε χαρακτηριστικά των μαμάδων μας και ευχούλες από τα γράμματα της αλφαβήτας.... Από το Α......αγάπη , αγκαλιά και αφοσίωση....Β όπως βοήθεια, Γ όπως γέλιο, Δ όπως δάκρυ, Η όπως ηρεμία, Κ όπως καλοσύνη, Λ όπως λογάκια γλυκά, Μ όπως μέλι, Ν όπως νανούρισμα, Ο γιατί οι μανούλες μας είναι όλες όμορφες, Π γιατί η μαμά μας προσέχει και παίζει μαζί μας, Σ όπως στοργή, Τ γιατί η μαμά τρέχει να τα προλάβει όλα, Υ γιατί καμιά φορά η μαμά δείχνει τόσο μεγάλη υπομονή,  Φ για τα φιλάκια που μας δίνει, Χ για τα χαμόγελα και τα χάδια και Ω γιατί είναι τόσο ωραίο που έχουμε μια μαμά στο σπίτι να μας στηρίζει και να μας φροντίζει!!!!!!!! ( Η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί την επόμενη εβδομάδα και με τα αγαπημένα μας μανταλάκια ...)

   Ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε δώρα για τη μαμά....Μικρά ενθύμια ελάχιστου κόστους αλλά αξίας ανεκτίμητης!! Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω πως ποτέ δε θα σταματήσω να εκπλήσσομαι και να συγκινούμαι από τον τρόπο , την αφοσίωση και τη συγκέντρωση με την οποία δουλεύουν τα παιδιά όταν θέλουν να ετοιμάσουν κάτι για κάποιον που αγαπούν πολύ.....Πόσο μάλλον όταν αυτός ο "πολύτιμος  άλλος" είναι η μανούλα!! Μακάρι με λόγια να μπορούσα να σας μεταφέρω την ηρεμία, την απόλυτη ησυχία , τη μεθοδικότητα και τη συγκέντρωση με την οποία δούλεψε η συγκεκριμένη ομάδα!!!!! Πρώτη φορά ήρθαν γονείς στην αποχώρηση να τα πάρουν και δεν ήθελαν να φύγουν προτού ολοκληρώσουν τη δουλειά τους...!!


  • Καρφιτσούλες για τη μαμά....


   Τα παιδιά διάλεξαν χάντρες , αστεράκια και κορδέλες στα χρώματα που το καθένα επιθυμούσε και πίστευε πως θα άρεσαν στη μαμά του. Τα περνούσαν με προσοχή στις παραμάνες τους, η κυρία βοήθησε λίγο με τα δεσίματα και τους κόμπους και ιδού τα μικρά πολύχρωμα ανοιξιάτικα κοσμηματάκια για τη μαμά..








  •    Σακουλάκι δώρου    
   Στη συνέχεια βγάλαμε φωτογραφίες σα να στέλνουμε φιλάκια στη μαμά. Η κυρία τα εκτύπωσε, τα κόψαμε, τα κολλήσαμε σε όμορφα ροζ σακουλάκια, κόψαμε καρδούλες με τους φιγουροκόπτες και κάναμε μια παραλλαγή σε μια ιδέα του pinterest . Βάλαμε και όμορφες ετικετούλες και ορίστε και τα σακουλάκια που βάλαμε μέσα το δωράκι της μαμάς...

Στέλνουμε φιλάκια στη μαμά..

Βάλαμε και ετικετούλες όμορφες..

..πολλά φιλάκια...

..κι άλλα φιλάκια στη μανούλα!!
  • Παλαμο- μανούλα
   Έπειτα φτιάξαμε με την παλάμη της κυρίας μια παλαμο- μανούλα.... ( η παλάμη της κυρίας επιλέχθηκε γιατί ήταν λίγο πιο μεγάλη από των παιδιών και έτσι το προσωπάκι της μανούλας θα χωρούσε καλύτερα....Τα χεράκια των παιδιών μου είναι θαυματουργά μεν, αλλά ακόμα μικρά!! )




        
      Γράψαμε και ωραία συγκινητικά αλλά και αστεία μηνυματάκια για τις μανούλες μας...


Παρασκευή
                                                 

Ελεάννα

Μελίνα Κ.

Κωνσταντίνος

Νεφέλη

Χρήστος

Κατερίνα

Μαριαννούλα

Μελινάκι Φ.

Άρτεμη
  • Ζωγραφίζω μια φωτογραφία
   Έπειτα θυμηθήκαμε μια ωραία φωτογραφία που έχουμε στο σπίτι με τη μαμά μας... Έβαλα τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια, να τη θυμηθούν και να την περιγράψουν. Πότε την έβγαλαν; Πού είναι με τη μαμά; Ποιος τους φωτογράφησε; Μπορούμε να ζωγραφίσουμε τη φωτογραφία όπως τη θυμόμαστε; Βρήκα ένα πολύ ωραίο φύλλο εργασίας από εδώ Στάση νηπιαγωγείο και τα παιδιά μεγαλούργησαν....




  • Το πηγάδι των ευχών

   Από το ίδιο blog Στάση Νηπιαγωγείο χρησιμοποίησα το πηγάδι των ευχών και μια πρωτότυπη συνταγή" Φτιάχνω μια μαμά" και όλα μαζί τα κολλήσαμε σε μια κάρτα- βιβλιαράκι.. Το "πηγάδι των ευχών " είναι μια δουλειά που την είχα επιλέξει και στο περσινό μου τμήμα... Μου αρέσει αυτή η εργασία γιατί πάντα με συγκινεί ο τρόπος που σκέφτονται τα παιδιά για τη μαμά τους.... Και φέτος με εντυπωσίασαν πραγματικά οι απαντήσεις των παιδιών.... Τύπωσα αρχικά ένα μεγάλο πηγάδι και το κόλλησα στον πίνακα της τάξης. Εξήγησα στα παιδιά ότι από εκεί έπαιρναν παλιά οι άνθρωποι ιδιως στα  χωριά της Ελλάδας νεράκι.... κάτι δηλαδή πολύτιμο, αφού το νερό είναι άκρως απαραίτητο για να ζήσουμε οι άνθρωποι. Αν λοιπόν, μπορούσαμε να βγάλουμε κάτι πολύτιμο για τη μαμά από αυτό το πηγάδι τι θα μπορούσε να είναι;; Αρχικά τους περιόρισα να λένε λεξούλες....Τα παιδιά έλεγαν κι εγώ κατέγραφα στον πίνακα γύρω γύρω απ το πηγάδι που είχα κολλήσει: χαρά..αγάπη...γέλιο...φιλιά...αγκαλιά... χρόνια πολλά....υγεία... διακοπές..ξεκούραση...ομορφιά..παρέα..φίλους...παιχνίδι..φαγητό...νερό...ύπνος...Έπειτα οι λέξεις έγιναν προτάσεις....Και οι προτάσεις μια ωραιότατη κάρτα ευχών...

"Εύχομαι να μπορούσα να σου μαγειρέψω το αγαπημένο σου φαγητό"


" Εύχομαι να μπορούσα να σε πάω όπου θα ήθελες να πας" Παρασκευή

"Εύχομαι να μπορούσα να βρω ένα ρομποτ που να μου μοιάζει για να με  θυμάσαι πάντα", Κατερίνα

" Εύχομαι να είχα χρήματα να σε πήγαινα διακοπές" Ελεάννα

"Έυχομαι να μπορούσα να σου δώσω λουλούδια που να μυρίζουν όπως εσύ!" Μαριάννα

"Εύχομαι να μπορούσα να σου χαρίσω όλο τον κόσμο γιατί σε αγαπώ!", Μελίνα Κ.

" Εύχομαι να μπορούσα να σε πάω σινεμά", Χρήστος

 " Εύχομαι να μπορούσα να σου αγοράσω ένα κολιέ:" , Νεφέλη

"Θα ήθελα να σε πήγαινα σινεμά", Κωνσταντίνος

  • Συνταγή " Φτιάχνω μια υπέροχη μαμά"

   Οι μανούλες όλες ξέρουν να μαγειρεύουν. Αρχίσαμε να λέμε ποιο είναι εκείνο το φαγητό ή γλυκό που φτιάχνει καλύτερα η κάθε μαμά...Για να γελάσουμε τους είπα ότι βρήκα κι εγώ μια συνταγή αλλά αντί για γλυκό με αυτή τη συνταγή θα φτιάξουμε την πιο απίθανη μαμά....Η συμφωνία ήταν πως εγώ θα διαβάζω τη συνταγή και τα παιδιά θα τσεκάρουν από τη λίστα αν η δική τους μαμά έχει όλα τα υλικά που την κάνουν απίθανη...υπέροχη...μοναδική!!!Καμία έκπληξη και εδώ....Όλων η μαμά μας έχει τα συστατικά της συνταγής...Άρα, όλων η μαμά μας είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!!!!











  •  Κάρτες καρδιές- έκπληξη!!!!
   Η τελευταία μας δραστηριότητα ήταν να κόψουμε καρδιές να στολίσουμε , να ζωγραφίσουμε, να γράψουμε και να κολλήσουμε ένα υπέροχο ποιηματάκι που βρήκα στον Παιδικό Πλανήτη και που ήθελα πάρα πολύ να χρησιμοποιήσω. Αυτή η κάρτα προορίζεται να δοθεί σαν έκπληξη στις μανούλες μαζί με κάτι ακόμα που έχουμε ετοιμάσει όλοι μαζί σαν σχολείο μετά τη γιορτή της μητέρας αύριο.... Οπότε...επιφυλλάσσομαι....



" Να το ξέρεις μανούλα..Σε καμία καρδούλα δε θα βρεις τόση αγάπη,
όση κρύβει για σένα η δική μου καρδιά!"



   Με αυτά ολοκληρώσαμε και εμείς τις δραστηριότητες για τη γιορτή της μητέρας. Σε λίγες ώρες θα μαζευτούμε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης για τη γιορτή μας που με τόση προσπάθεια οργανώσαμε, προκειμένου να εκφράσουμε με ποιήματα και τραγούδια την αγάπη μας στη μαμά μας και να της πούμε με αυτόν τον τρόπο το δικό μας ευχαριστώ για όλα όσα καθημερινά μας προσφέρει!! 

   
   Αυτή μου την ανάρτηση την αφιερώνω με τη σειρά μου στη δική μου μαμά... Γιατί είναι το στήριγμά μου.. Η αιτία που πέτυχα όσα πέτυχα και που δε θα μπορούσα να είχα κάνει χωρίς την υποστήριξή της και την πίστη της σε μένα... Γιατί είναι ο άγγελός μου σε αυτή τη γη... Η έμπνευσή μου... Το πρότυπό μου να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.. Η μεγαλύτερή μου αγάπη από όλους.. Γιατί αντέχει και ξέρω πως το κάνει για να αντέχω κι εγώ... Γιατί ξέρω πως όταν τα διαβάσει όλα αυτά θα συγκινηθεί όπως κι εγώ, αλλά δε θα μου πει τίποτα, γιατί ξέρει και ξέρω κι εγώ...Γιατί όπως λέει και ο μπαμπάς μου σε αυτή τη ζωή υπήρξαμε ευλογημένοι κι εκείνος κι εγώ να έχουμε ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ!!
Και όπως έγραψε μια φίλη και δανείζομαι τα λόγια της: 

" Σ' ευχαριστώ, μαμά- σ' το είπα;
Είσαι ο θησαυρός μου, μαμά- σ' το είπα;
Σ' αγαπώ, μαμά - σ' το είπα;
Συγχώρεσε τις σιωπές μου, μαμά.
Είναι που ξέρω ότι ξέρεις όσα δε λέω συχνά.
Κι είναι που ξέρω ότι ξέρεις πως αν έχω φτερά για να πετάω ακόμη, είναι γιατί εσύ μου τα κράτησες γερά ριζωμένα στην πλάτη.
Χρόνια σου πολλά, μαμά."

14 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχουν λόγια... Είναι όλα υπέροχα και συγκινητικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου.... Είναι που αυτή η γιορτή "μιλάει" στις καρδιές μας!!! Χρόνια σου πολλά...Να χαίρεσαι το αγοράκι σου!!

      Διαγραφή
    2. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΠΟΛΥ ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Αριούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!! Να χαίρεσαι τη μαμά σου και να σε χαίρεται και σένα ο Κωστής!!!!!!!! Είσαι υπέροχη σε όσα κάνεις , αλλά νομίζω πως ξεχωρίζεις ιδιαίτερα σαν μάνα!!! <3

      Διαγραφή
  2. Υπέροχα όλα Γιωτούλα, τυχερές οι μανούλες που θα πάρουν τόσο όμορφα και συγκινητικά δωράκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε Γιώτα τι ΓΕΜΑΤΗ δημοσίευση είναι αυτή; Πραγματικά όλα τα έχει! Ιδέες τρομερές, πανέμορφες ζωγραφιές και λόγια τρυφερά. Αλλά έχει πολύ μα πολύ αγάπη! Και δεν λέω αυτή των παιδιών, αλλά μιλάω για την δική σου! Περήφανη μανούλα, πόσο θα συγκινήθηκες με τα λόγια της κόρης σου! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σουπερ καταπληκτικα υπεροχα και τοσα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπέροχη ανάρτηση, υπέροχα πράγματα, τυχερές οι μανούλες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσα πράγματα φτιάξατε για να γιορτάσετε αυτή τη μοναδική μέρα????Συγχαρητήρια Γιώτα μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια! Πραγματικά εξαιρετική δουλειά! Και σίγουρα άκρως συγκινητική για τις μανούλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπέροχα όλα Γιώτα!!!! χίλια μπράβο!!!! ευχαριστώ πολύ για την αναφορά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Εύη μου και κυρόως για όλα όσα απλόχερα μοιράστηκες και μοιράζεσαι μαζί μας!!!

      Διαγραφή
  9. Κορίτσια σας ευχαριστώ όλες πολύ πολύ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι ομορφα ολα !!!!?? Μπραβο Γιωτουλα εισαι τελεια !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή