Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Καλώς ήρθατε στη Super Τρίτη Τάξη!!!!!!!!!!

   Η καινούρια σχολική χρονιά με βρήκε να δέχομαι μια πρόσκληση ξεχωριστή και τελικά να αποδέχομαι την πρόκληση με μεγάλη χαρά και περίσσειο ενθουσιασμό. Με βρήκε να υποδέχομαι ξανά προσωπάκια αγαπημένα, λίγο πιο μεγάλα αλλά το ίδιο όμορφα και σκανταλιάρικα.

   Μάλλον την περασμένη σχολική χρονιά παραήμουν καλή μαθήτρια γιατί φέτος θα είμαι σε καινούρια τάξη, πιο μεγάλη, πιο ευρύχωρη, πιο φωτεινή με τα παιδιά που είχα στο Νηπιαγωγείο την πρώτη χρονιά που ήρθα στο σχολείο της Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στη Νέα Υόρκη. Εκείνη τη χρονιά που έχοντας ένα σωρό "ανοιχτές πληγές" από μια δύσκολη σχολική χρονιά στην Αττική, βρέθηκα στη ζεστή αγκαλιά αυτής της ομάδας και των γονιών τους, που με αγκάλιασαν και μου θύμισαν γιατί επέλεξα να μαι εκπαιδευτικός!! Τα παιδάκια αυτά είναι πια μαθητές της Τρίτης τάξης !!!!!!! 


   Με τα παιδιά της τρίτης τάξης είμαστε παλιοί γνώριμοι. Αγαπιόμαστε, ξέρουμε τα χούγια μας και τις παραξενιές μας και το ότι ξαναβρισκόμαστε μετά από 3 χρόνια και ενώ κανείς δεν το περίμενε είναι κάτι παραπάνω από ευτυχής συγκυρία για όλους μας! Έχουμε πολλά πράγματα να μάθουμε και να κάνουμε. Φυσικά και έχουμε μια συγκεκριμένη ύλη να βγάλουμε και βιβλία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως σε ένα απογευματινό σχολείο, όπου τα παιδιά έρχονται ήδη κουρασμένα από το δημόσιο σχολείο, η μάθηση μπορεί πιο εύκολα να επιτευχθεί και σε αυτή την ηλικία αν γίνει με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό και αν συνδυαστεί με δραστηριότητες πιο παιγνιώδεις και δημιουργικές. Το θέμα της φετινής χρονιάς: οι Σούπερ Ήρωες!!!

   Οι πρώτες μέρες κύλησαν προσπαθώντας ο καθένας να παρουσιάσει τον εαυτό του με μια σύντομη περιγραφή: ποιος είμαι, πώς μοιάζω εξωτερικά ( τι χρώμα έχουν τα μάτια μου και τα μαλλιά μου), σε ποια τάξη πηγαίνω, τι μου αρέσει να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου, ποιος είναι ο αγαπημένος μου σούπερ ήρωας, ποιο το σούπερ χρώμα μου, ποιο το σούπερ φαγητό μου, το σούπερ παιχνίδι μου, το σούπερ βιβλίο μου και φυσικά ποια είναι η σούπερ ικανότητά μου που με κάνει σούπερ ξεχωριστό. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να φτιάξουμε αφενός το παρουσιολόγιο της τάξης μας και αφετέρου στολίσαμε με τις εργασίες μας για πρώτη φορά το ταμπλό μας.

* Οι φιγούρες του παρουσιολογίου μας με τους σούπερ ήρωες είναι από το Teachers Pay Teachers! Όσο για το σκηνικό της Νέας Υόρκης....ε στη Νέα Υόρκη ζούμε οπότε έχουμε το προνόμιο να βρίσκουμε τέτοια όμορφα πραγματάκια έτοιμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο!!







   Στόχος πρώτος να "δέσουμε" σαν ομάδα... Από την πολύ αρχή τέθηκαν οι κανόνες της τάξης μας, υπογράφτηκαν τα συμβόλαια "καλής συνεργασίας" και συμφωνήσαμε πως ακόμα και αν δεν είμαστε φίλοι με όλα τα παιδιά της τάξης, είμαστε όλοι συνεργάτες και οφείλουμε σεβασμό ο ένας στον άλλον και αποδοχή της διαφορετικότητας και των αναγκών του καθένα. Για καλή μου τύχη τα παιδιά θυμούνται τις "παραξενιές" μου περί ησυχίας, καθαριότητας, συνεργασίας και υπευθυνότητας. Θυμόντουσαν και το παιχνίδι που παίζαμε στο νηπιαγωγείο " η κυρία Γιώτα λέει...." και έτσι προέκυψαν οι κανόνες μας για φέτος.

* Η φιγούρα της δασκάλας , όπως και η φωτοτυπία για τον Σούπερ εαυτό μας και κάποια πραγματάκια για το ημερολόγιο είναι από την αγαπημένη φίλη Καλλιόπη Παπουτσάκη, την οποία και ευχαριστώ πολύ πολύ για χιλιοστή φορά!!



   Τα παιδιά όμως δούλεψαν και το καθένα ατομικά. Φτιάξαμε ο καθένας το μαγικό του ραβδί με την αγαπημένη του σούπερ- ατάκα, γράψαμε τους κανόνες σε ένα χαρτί και τους δέσαμε στα ξυλάκια μας. Γιατί οι σούπερ ήρωες είναι σούπερ επειδή και ξέρουν τους κανόνες και μπορούν να τους τηρούν!!





   Και μιας και διαθέτουμε όλοι σε αυτή την τάξη ιδιαιτέρως υψηλή φωνή χρησιμοποιήσαμε το αγαπημένο "φωνόμετρο" για να ξεκαθαρίσουμε ποια φωνή χρησιμοποιούμε που.... Γιατί ως γνωστόν οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς σούπερ ήρωες!!!



   Αγαπημένη γωνιά όλων των μαθητών, αλλά και δική μου, είναι η γωνιά του ημερολογίου.... Ντύσαμε έναν πίνακα, κόψαμε ήρωες, μέρες, μήνες, καιρικά φαινόμενα και αριθμούς και ιδού....



   Τελευταίο , αλλά εξίσου πολύτιμο και απαραίτητο το υλικό που βρήκα από το site της Έλενας - Kinderella : Οι καρτέλες με την ελληνική αλφαβήτα. ( κάτι μου λέει ότι θα τις χρειαστούμε....)


   Με αυτά και με εκείνα η πρώτη γεμάτη εβδομάδα πέρασε, η τάξη μας κάπως οργανώθηκε( έχουμε ακόμα πραγματάκια να φτιάξουμε), η αρχή με τα μαθήματα έγινε και οι σούπερ ήρωες της Τρίτης Τάξης είναι έτοιμοι για μάθηση και δράση!!!!! 

               Καληνύχτα Νέα Υόρκη.....
               Καλημέρα Ελλάδα!!  :-)

1 σχόλιο: