Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη στο Queens Museum


   Στα πλαίσια του προγράμματος " Γνώρισε την πόλη μου, γνώρισε τη Νέα Υόρκη", που πραγματοποιείται φέτος στο απογευματινό μου τμήμα διοργαννώσαμε με τους γονείς των μαθητών και πραγματοποιήσαμε χθες, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, μια επίσκεψη στο Μουσείο της περιοχής μας.
   Το Queens Museum είναι ένα δημόσιο μουσείο ενσωματωμένο στο δημόσιο πάρκο του Flushing και σύντομα οι φήμες λένε πως στο χώρο αυτό θα προστεθεί και μια δημόσια βιβλιοθήκη. Το μουσείο σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και κάθε έκθεση είναι μια γιορτή και ένας τρόπος υποστήριξης της διαφορετικότητας.
   Είχαμε την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να περιηγηθούμε στις αίθουσες του μουσείου, να παρατηρήσουμε τα εκθέματα και να κάνουμε ερωτήσεις στους υπεύθυνους της κάθε αίθουσας, οι οποίοι απαντούσαν με μεγάλη προθυμία και μας εξηγούσαν ό,τι μας ενδιέφερε.

Ανταλλάσσουμε απόψεις για αυτά που βλέπουμε..Παρατηρούμε πίνακες...

Ακούμε πληροφορίες ..

Αξιοθέατα της Νέας Υόρκης σε μικρογραφία

   Είδαμε τον ανάγλυφο χάρτη υδροδότησης της Νέας Υόρκης στα πλαίσια του προγράμματος " Νερό για όλους". Παρατηρήσαμε ποιες είναι οι κύριες πηγές που δίνουν νερό στην πόλη μας και πως φτάνει το νερό στη Νέα Υόρκη. Στα πλαίσια της ενημέρωσης των Νεουορκέζων σχετικά με το σύστημα προμήθειας νερού στην πόλη, το τμήμα ύδρευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησε τον ανάγλυφο χάρτη έτσι ώστε να δουν όλοι την πολυπλοκότητα της πόλης της Νέας Υόρκης και το πως τελικά καταφέρνουν να φτάσουν στην πόλη οι διαφορετικές μορφές ενέργειας και στην προκειμένη περίπτωση το νερό.Μπαμπάς στο ρόλο ξεναγού...Μαθητές και δασκάλα παρατηρούν το χάρτη και συζητούν..

     Στη διπλανή αίθουσα είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τη συλλογή των λαμπών Tiffany. Αυστριακοί μετανάστες ήταν ανάμεσα στους πρώτους συλλέκτες των αντικειμένων που κατασκεύαζε ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης Tiffany. Στην αρχή ο Αυστριακός μετανάστης Neustadt αγόρασε την πρώτη λάμπα για τη συλλογή του σε πολύ χαμηλή τιμή καθώς όλοι τις θεωρούσαν εκτός μόδας και μη ιδιαίτερης αισθητικής. Όμως ο Neustadt ήταν εντυπωσιασμένος από την ομορφιά των χρωμάτων του γυαλιού και μαγεμένος από την εργασία ενός ανθρώπου της καινούριας τους πατρίδας. Τα επόμενα χρόνια η συλλογή του αυξηθηκε σε τουλάχιστον 200 λάμπες κάθε μεγέθους, σχήματος, αισθητικής  και ποικιλίας χρωμάτων και ακόμα και σήμερα θεωρείται από τις μεγαλύτερες συλλογές που έχουν ποτέ υπάρξει στο είδος αυτό. 

   Εκείνο όμως που μας εντυπωσίασε περισσότερο από το Μουσείο είναι ο δεύτερος όροφος του μοντέρνου κτιρίου, όπου υπάρχει ένας τρισδιάστατος χάρτης με πανοραμική την κάτοψη της Νέας Υόρκης. Η τρισδιάστατη απεικόνιση της Νέας Υόρκης συγκεντρώνει τα βλέμματα επισκεπτών όλου του κόσμου και χρειάστηκαν 100 συνεργάτες και 3 χρόνια προκειμένου να έχει την τωρινή μορφή που όλοι θαυμάζουμε σήμερα. Από την Άνοιξη του 2009 υπάρχει το πρόγραμμα " Υιοθέτησε ένα κτίριο" όπου με ένα ποσό - από 100$ για ένα μικρό διαμέρισμα μέχρι και πάνω από 2000$ για ένα γνωστό εμπορικό κτίριο-κόσμος υιοθετεί κτίρια περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, που όμως σημαίνουν κάτι για αυτούς, και τα χρήματα που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της φροντίδας, συντήρησης και  προαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος, έτσι ώστε να μεταφερθεί η μαγεία της Νέας Υόρκης σε χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο.

   Εμείς παρατηρήσαμε τα κομμάτια της πόλης που έχουμε ήδη μελετήσει. Εστιάσαμε στις γέφυρες, που ασχοληθήκαμε πιο πρόσφατα, το ποτάμι Χάντσον ( Hudson River), το Empire State, το Άγαλμα της Ελευθερίας και τη νήσο Έλις, το κέντρο του Μανχάτταν με τα πολυόροφα κτίρια... Εντοπίσαμε τα αεροδρόμια, το Central Park και το κέντρο του Μανχάτταν που χτυπά η καρδιά του Χρηματιστηρίου, βρήκαμε το Flatiron και το Chrysler Buildling και τώρα πρέπει να βάλω μια σειρά με τι θα ασχοληθούμε στην πορεία...
   Εννοείται πως περάσαμε υπέροχα και εννοείται πως η δεύτερη επίσκεψη ήδη οργανώνεται!! Αμέτρητα ευχαριστώ σε μανούλες, μπαμπάδες και αδέρφια που βοήθησαν με τη συμμετοχή τους, τη βοήθειά τους και τη συμπαράστασή τους να γίνει πραγματικότητα η πρώτη μας εκδρομή!! 
   
   Ειδικές ευχαριστίες στη Θεολογία που μας οργάνωσε και στην Αίγλη που μας βρήκε και μας χάρισε τα εισιτήρια!!!


   Καλή επιστροφή στα θρανία για εμάς εδώ μετά τις χειμερινές διακοπές...Καλά Κούλουμα Ελλάδα!!!!!!

                               :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου