Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Λλ όπως λέμε λάμπα

   Στα πλαίσια της εκμάθησης της ελληνικής αλφαβήτας, καθώς είμαστε στην καρδιά της άνοιξης και με τα παιδιά του παιδικού σταθμού συζητάμε και φτιάχνουμε λουλούδια, μάθαμε το γράμμα Λλ.


   Ακολουθώντας τη συνηθισμένη τακτική έγραψα το Λλ στον πίνακα και προσπαθήσαμε να βρούμε λεξούλες που να αρχίζουν από Λλ.... Λένα, λαγός, λάμπα, λουλούδι, λεμονάδα... Προσπαθήσαμε να το γράψουμεεξηγήσαμε τη φορά των γραμμών έτσι ώστε να έχει νόημα το πως γράφουμε το Λλ. Το μεγάλο Λ μοιάζει με σκηνή σαν αυτές που κοιμόμαστε όταν πηγαίνουμε κατασκήνωση, ενώ το μικρό μοιάζει με το μεγάλο αλλά στην κορυφή του βάζουμε ένα χερουλάκι για να μπορούμε να σηκώνουμε τη σκηνή και να την πηγαίνουμε αλλού όποτε το θελήσουμε. Το αναπαραστήσαμε με τα σώματά μας, με τα δαχτυλάκια μας και δεν παραλείψαμε να το γράψουμε στα ατομικά μας πινακάκια...   Έπειτα ζωγραφίσαμε το Λλ και στο εσωτερικό του γράμματος τις εικονίτσες που αρχίζουν από Λλ, το κόψαμε, το κολλήσαμε, βάλαμε και " καπέλα" σαν πορτατίφ και φτιάξαμε όμορφες Λλ...λάμπες

Ζωγραφίζουμε Λ


Κόβουμε το Λ

Κολλάμε το Λ σε χαρτονάκια

Κολλάμε από πάνω το " καπέλο" του πορτατίφ..

.. έτοιμο το Λ όπως λάμπα

   Σε μια προσπάθεια να θυμηθούμε και να μάθουμε όσες περισσότερες λέξεις μπορούμε από Λλ προσπαθήσαμε να βάλουμε σε μια σειρά τις λέξεις που είχαμε καταγράψει στον πίνακα την προηγούμενη μέρα φτιάχνοντας μια σύντομη ιστορία... 

   " Η Λένα ήταν ένα μικρό κορίτσι που είχε για κατοικίδιο ένα λαγό το Λάμπρο. Της άρεσε να πίνει λεμονάδα από φρέσκα λεμόνια και να μυρίζει τα λιλά λουλούδια που είχε φυτέψει η μαμά στον κήπο του σπιτιού τους. Τάιζε το λαγό της φρέσκα λάχανα και του έλεγε το αγαπημένο της παραμύθι με το λύκο και τα γουρουνάκια. Ο λαγός της Λένας φοβόταν τα λιοντάρια ενώ η Λένα φοβόταν το σκοτάδι, γι' αυτό το βράδυ πάντα άφηνε τη λάμπα του δωματίου της αναμμένη." 

   Μετά από αυτή την ιστορία δε θα μπορούσαμε να μη φτιάξουμε και μια κατασκευή παγωμένης λεμονάδας με μπόλικα παγάκια, όπως ακριβώς αρέσει στην Λένα τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει... Ζωγραφίσαμε ένα φύλλο εργασίας λεμονάδας από το βιβλίο της αγαπημένης φίλης Στέλλας Ντίνου " Α-Β, 1-2 φύλλα εργασίας για τον παιδικό σταθμό". Ενώσαμε τις τελίτσες για να σχηματίσουμε τα παγάκια, φτιάξαμε καλαμάκια , κόψαμε, κολλήσαμε και διακοσμήσαμε την τάξη μας..


Λλ όπως η παγωμένη λεμονάδα
   Και συνεχίζουμε.............
                                :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου