Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Οι 3 Ιεράρχες

   Η γιορτή των 3 Ιεραρχών είθισται να είναι πολύ μεγάλη γιορτή για τις σχολικές κοινότητες τόσο της Ελλάδας όσο και της απανταχού ομογένειας. Κάθε 30 Ιανουαρίου εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς τιμούμε τους Προστάτες των Γραμμάτων. Στην Ελλάδα τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε ένδειξη τιμής των 3 μεγίστων φωστήρων , ενώ στην ομογένεια γιορτάζουμε με ποιήματα και ύμνους τους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

   Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στους 3 Ιεράρχες. Μιλήσαμε για τη σοφία και τη χριστιανική τους ζωή, για το ήθος τους και την αγάπη τους στη φιλανθρωπία και την προσφορά, για τη μόρφωσή τους και το κοινωνικό τους έργο, διαβάσαμε λόγια τους και προσπαθήσαμε να σκεφτούμε το νόημα αυτών...Αναφέραμε ότι το έργο του Αγίου Βασιλείου ήταν τόσο σπουδαίο και μεγάλο που τον ονόμασαν Μέγα Βασίλειο....Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος μιλούσε τόσο όμορφα που λέγεται πως το στόμα του έσταζε μέλι ή πως από αυτό έβγαινε χρυσάφι ( χρυσό στόμα= Χρυσόστομος). Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος φρόντιζε πάντοτε να κηρύττει το λόγο του Θεού ( Θεού λόγος= Θεολόγος). Θυμηθήκαμε τις ημέρες που η Εκκλησία γιορτάζει τον καθένα από αυτούς τους Αγίους χωριστά και τονίσαμε ότι εξαιτίας του βασικού τους χαρακτηριστικού που ήταν η αγάπη τους στα γράμματα , η Εκκλησία τους γιορτάζει ακόμα μία φορά όλους μαζί και αυτό συμβαίνει κάθε 30 του Γενάρη.


   Κάναμε και μια όμορφη κατασκευή που πρωτοείδα στο Νηπιαγωγείο Λαγυνών....
   
   Ζωγραφίσαμε εκκλησάκια, τα κόψαμε, τα κολλήσαμε σε σκληρό χαρτονάκι, χρωματίσαμε και για τη μέσα πλευρά τους 3 Ιεράρχες με κάποια χαρακτηριστικά τους λόγια και φτιάξαμε ένα όμορφο ενθύμιο για να θυμόμαστε τη μεγάλη γιορτή των 3 Ιεραρχών..




   Η εργασία μας ολοκληρωμένη με ένα μεγάλο ευχαριστώ στις συναδέλφους που μοιράστηκαν την ιδέα τους....






   Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, παρά το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια,  πραγματοποιήθηκε και η γιορτή μας για τους 3 Ιεράρχες στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Τα παιδιά απήγγειλαν τα ποιήματά τους, ψάλλαμε, τραγουδήσαμε και προσευχηθήκαμε οι 3 άγιοι να μας προστατεύουν και να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο μίμησης για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.



Και του χρόνου με υγεία και φώτιση σε όλους μας!!

6 σχόλια:

  1. Τη φώτισή τους να έχετε Γιώτα μου!!!!!!Καλή πρόοδο στα παιδάκια και καλή δύναμη σε σένα κοριτσάκι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη φώτισή τους να έχετε Γιώτα μου!!!!!!Καλή πρόοδο στα παιδάκια και καλή δύναμη σε σένα κοριτσάκι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή