Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

25 Μαρτίου 2015

   Ο Μάρτιος με τον ερχομό του βρίσκει πάντα όλα τα σχολεία σε μεγάλο αναβρασμό λόγω προετοιμασίας για τη μεγάλη εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου!! Όσο και αν κάποιοι είναι κατά των "ανοιχτών¨εορτών, όσο και αν κάποιοι γκρινιάζουν για τις περιττές πρόβες και τις άπειρες χειροτεχνίες που γίνονται στα σχολεία και που για ορισμένους δεν προσφέρουν τίποτα στα παιδιά, όλοι οι εκπαιδευτικοί, περισσότερο ή λιγότερο, αναφέρονται στον ξεσηκωμό του Γένους  και προσπαθούν μέσω παραμυθιών-ιστοριών και διάφορων δραστηριοτήτων να δώσουν το στίγμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, να μεταφέρουν τα μηνύματα της ιστορικής αυτής στιγμής και τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν  οι ήρωες- πρότυπα για τις μετέπειτα γενιές.

   Είχα την πολύ μεγάλη τύχη από όσα σχολεία και αν πέρασα, να γιορτάζεται η 25η Μαρτίου με δόξα και τιμή και σε κάποια μέρη - όπως στη Μάνη-  με ιδιαίτερους εορτασμόυς.

   Στη Νέα Υόρκη, οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα σχολεία, αλλά οι Έλληνες αφήνουν το στίγμα τους και προβάλλουν το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό τους σε μια μεγαλειώδη παρέλαση στην μητρόπολη του κόσμου, στην 5η λεωφόρο στο Μανχάτταν.

   Όπως ήδη έχετε καταλάβει για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Αγίας Ειρήνης οι τελευταίες 2 εβδομάδες κύλησαν σε γοργούς ελληνικούς εορταστικούς ρυθμούς.


   Μιλήσαμε για την Ελληνική Επανάσταση, τοποθετήσαμε το γεγονός στη γραμμή του χρόνου, διαβάσαμε παραμύθια με ήρωες τον Κολοκοτρώνη και τον Κανάρη, παρατηρήσαμε φωτογραφίες ηρώων, περιγράψαμε τις στολές τους, συζητήσαμε για το ύφος των ηρώων - πολεμιστών - πως ένιωθαν, τι σκέφτονταν στη διάρκεια της κάθε μάχης-, συγκρίναμε με τις ενδυμασίες και τον οπλισμό που διέθεταν στον πόλεμο του 1940. Τα παιδιά συμπέραναν πως τα ρούχα και τα όπλα αλλάζουν, αλλά τα συναισθήματα μένουν ίδια και πάλι πολεμούν για την ΕΙΡΗΝΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!! Εικονογραφήσαμε τραγούδια που μας άρεσαν και που μάθαμε εν όψει της γιορτής, παίξαμε κρυπτόλεξο και κρεμάλα με λέξεις από τον εθνικό μας ύμνο και από τα ποιήματά μας, είδαμε την πρώτη σημαία της Ελλάδας, γίναμε τσολιάδες και αμαλίες. 

   Επίσης, δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στην τεράστια θρησκευτική γιορτή που λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα: τον Ευαγγελισμό της Παναγίας. Τα παιδιά άκουσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία για το πως πληροφορήθηκε η Μαρία ότι θα γίνει μανούλα του Ιησού και είδαμε διάφορες εικόνες από το ινετρνετ με τον άγγελο να δίνει τον κρίνο στην Παναγία μεταφέροντάς της το μήνυμα-επιθυμία του Θεού.

    Στη συνέχεια υπάρχουν μερικές φωτο από ότι κατάφερα και πρόλαβα να φωτογραφήσω μέσα στον πανικό των προετοιμασιών....

Ζωγραφίζουμε την ελληνική σημαία....ζωγραφίζουμε τον αγαπημένο μας ήρωα..

Σημαιάκια έτοιμα! ( ιδέα από το ιντερνετ)


Εικονογράφηση του Θούρειου του Ρήγα


" Οι τσολιάδες ζουν φυλακισμένοι ανάμεσα σε σπηλιές"

".. παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή!"Παραδοσιακές στολές Αμαλίας


Τσολιαδάκια

Κατασκευή τρισδιάστατου κάδρου κρίνου


Εικόνα του Ευαγγελισμού   Με τα παιδιά κάναμε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τι είναι για εμάς η Ελλάδα. Τι έχουμε ακούσει για αυτή τη χώρα, τι μας έχουν πει η μαμά, η γιαγιά, ο μπαμπάς, η δασκάλα... Αν ήταν κορίτσι πως θα ήταν...( όμορφο..μελαχροινό), αν ήταν χρώμα ποιο θα ήταν..( άσπρο και γαλάζιο σαν τη θάλασσα και σαν τη σημαία μας), ποια είναι τα εδέσματα που μας θυμίζουν την Ελλάδα.. ( φέτα, ελιές και σταφύλι), πως θα μύριζε..( θαλασσινό αεράκι). Τα παιδιά είπαν επίσης διάφορες λέξεις που τους θύμιζαν την Ελλάδα και που έχουμε κατά καιρούς αναφέρει όπως φιλοξενία, φιλία, λεβεντιά, γενναιότητα, γελαστοί άνθρωποι, ήλιος, ζέστη, γιορτές, χορός, διασκέδαση, μουσεία, μυθολογία, Αίσωπος, σουβλάκι, νησιά, Κρήτη, γοργόνα, Ακρόπολη, Αθήνα, διακοπές...... Όλα καταγράφηκαν..... Στα αλήθεια η πατρίδα μας είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου!!!!!!!!!!!
Ντύσαμε την Ελλάδα με όμορφο γαλανόλευκο φουστάνι..Όσα είπαν τα παιδιά καταγράφηκαν από τα ίδια σε καρδούλες  και έτσι φτιάξαμε την
Ελλάδα της καρδιάς μας!

   Στις 22 Μαρτίου σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η γιορτή μας, η οποία κατά κοινή ομολιγία ήταν από τις καλύτερες που έχουμε παρουσιάσει.... Τα παιδιά με τα ποιήματα, τα τραγούδια και τους χορούς τους έκλεψαν τις εντυπώσεις , απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.


   Μέσα σε όλες τις προετοιμασίες υποδεχτήκαμε και τους Εύζωνες και παρακολουθήσαμε την έπαρση της ελληνικής σημαίας δίπλα στην αμερικανική σημαία στη Wall Street!   Πλέον είμαστε στο peak των εκδηλώσεων... Αύριο οι ομογενείς έχουμε ραντεβού στην 5η λεωφόρο για τη μεγάλη παρέλαση......       

                               Ζήτω η Ελλάδα!!!!!!

1 σχόλιο: