Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Το Πειρατικό μας Ημερολόγιο για τη σχολική χρονιά 2015-16

   Δειλά δειλά ανάμεσα σε παιχνίδια στην αυλή και παιχνίδια γνωριμίας σήμερα επιχειρήσαμε να στήσουμε το πειρατικό μας ημερολόγιο. Βγάλαμε το καράβι μας σε "καθαρά νερά" , ενώσαμε τα κομμάτια του, σηκώσαμε πανιά και είμαστε έτοιμοι να βγούμε στα ανοιχτά!!


   Τα παιδιά από την προηγούμενη εβδομάδα που πρωτοάκουσαν για πειρατές άρχισαν να συζητούν για καράβια , χάρτες και μεγάλα ταξίδια σε ήσυχες ή και τρικυμιώδεις θάλασσες. Μόλις, όμως, είδαν σήμερα το καράβι ο ενθουσιασμός τους ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και με παρέσυρε κι εμένα. 

   Σκόρπισα στα θρανία τα πανιά και άφησα τα παιδά να τα παρατηρήσουν, να τα συγκρίνουν, να τα μετρήσουν, να τα κατατάξουν ανά μέγεθος και τελικά να αυτοσχεδιάσουν στο πως θα μπορούσαμε να τα τοποθετήσουμε στο καράβι. 


   Με λίγα ελληνικά, αρκετά αγγλικά και πολύ ασυνεννοησία τα καταφέραμε!!!

Το μόνο που μας λείπει είναι το σημαιάκι ψηλά στο δεξί κατάρτι...

   Έπειτα σκόρπισα στα θρανία τις καρτέλες που ήταν γραμμένες οι μέρες, οι μήνες, οι αριθμοί, τα σύμβολα του καιρού καθώς επίσης και κάποιες άλλες εικόνες εποχών ... Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στα παιδιά να παρατηρήσουν τις ζωγραφιές των καρτών, να δουν λεξούλες γραμμένες στα ελληνικά, να συνομιλήσουν μεταξύ τους, να αναρωτηθούν και να ρωτήσουν.




   Με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες συναποφασίσαμε για το που ταιριάζει να μπει η κάθε καρτέλα...
Τα αγόρια της τάξης φάνηκαν πολύ πολύ δραστήρια! 



   Και κάπως καταφέραμε να δώσουμε μια πρώτη μορφή στο ημερολόγιο της φετινής χρονιάς. Στα πανιά θα τοποθετούνται οι καρτέλες του ημερολογίου ( μέρα, μήνας, αριθμός, εποχή), το μπαούλο στο αμπάρι θα μας λέει τη χρονιά και ο παπαγάλος του καπετάνιου με τα κυάλια θα αγναντεύει στη θάλασσα και θα μας ενημερώνει για τον καιρό!



   Παρακάτω, και επειδή κάποιοι συνάδελφοι ήδη μου τα ζήτησαν, σας βάζω έτοιμες τις καρτέλες που χρησιμοποίησα σε περίπτωση που θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε κι εσείς. Σε άλλες με βοήθησαν οι καταπληκτικές μου συνάδεφοι και λατρεμένες φίλες Καλλιόπη Παπουτσάκη και Αριάδνη Ευαγγελοπούλου , άλλες καρτέλες βρήκα από το Teachers pay teachers και τις διαμόρφωσα και άλλες βρήκα ψάχνοντας στο " άγιο" Google. Ελπίζω να σας αρέσουν και να σας φανούν χρήσιμες!

Ημέρες

Ημέρες
Έτος





Εποχές


Καιρός

Καιρός
Παπαγάλος 1


Παπαγάλος 2
Μήνες






Αριθμοί









Και με αυτά πειρατοξεκινήσαμε.......



Καλό βράδυ από τη Νέα Υόρκη και καλημέρα στην Ελλάδα!!!


:-)











5 σχόλια: