Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Καλή σχολική χρονιά!

   Μια καινούρια σχολική χρονιά είναι προ των πυλών... Μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικοί όλοι ανυπομονούμε για το καινούριο που ξεκινά στις 9 Σεπτέμβρη! Όλοι έχουμε προσδοκίες, άγχος , φόβους αλλά και όνειρα για τη νέα σχολική χρονιά!

   Το Νηπιαγωγείο είθισται να θεωρείται η πο εύκολη βαθμίδα εκπαίδευσης. Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αποκαθίσταται η φήμη του. Το Νηπιαγωγείο είναι βάσει πανεπιστημιακών μελετών η σημαντικότερη βαθμίδα εκπαίδευσης .

   Στο Νηπιαγωγείο μπαίνουν οι βάσεις για τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών. Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας το πρώτο και πιο σημαντικό «μαθησιακό περιβάλλον» αποτελούν οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις τους με σημαντικούς «άλλους», στο σπίτι και στο σχολείο. Η ποιότητα των εμπειριών τους στον τομέα αυτό, επηρεάζει τόσο τη συναισθηματική όσο και τη γνωστική τους ανάπτυξη

   Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του σχολείου ως φορέα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής επάρκειας και της πρωτογενούς πρόληψης προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Άλλωστε η προαγωγή της ψυχικής υγείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα παγκοσμίως. Γι αυτό και στα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα προσχολικής αγωγής, στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης των παιδιών, στόχος δεν είναι μόνο η μάθηση αλλά και η συναισθηματική ενδυνάμωση και η ευεξία των παιδιών.

   Το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη και τη μάθηση των παιδιών που αναγνωρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ως δικαίωμα τους. Εκτός από την ψυχαγωγία και τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί, μεγάλο μέρος της μάθησης των παιδιών της προσχολικής ηλικίας συντελείται καθώς παίζουν. Μέσα στο «ασφαλές» και ευέλικτο πλαίσιο που παρέχει το παιχνίδι, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τις γνώσεις και τις αντιλήψεις τους για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με άλλους, να συνδυάσουν γεγονότα και καταστάσεις, να εκτονώσουν την ενέργεια τους, να έρθουν σε επαφή με έννοιες από διάφορα επιστημονικά πεδία, να προβληματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν( πηγή:  Οδηγός Εκπαιδευτικού Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο)

   Στα σχολεία της ομογένειας τα παιδιά έρχονται με στόχο να μάθουν ελληνικά. Κρίνεται όμως απαραίτητο να κατανοήσουν οι γονείς ότι κάθε ηλικία μαθαίνει με τον τρόπο της και δεν είναι δυνατόν σε παιδιά 4, 5 ή και 6 ετών να απαιτούμε να μαθαίνουν τα παιδιά με βιβλία και ασκήσεις και φωτοτυπίες . Φυσικά και χρησιμοποιούνται βιβλία και δίνονται και ασκήσεις για εμπέδωση, αλλά η μάθηση επιτυγχάνεται ευκολότερα και με θεαματικά αποτελέσματα μέσω του παιχνιδιού ή της παρουσίασης της " γνώσης" με παιγνιώδη μορφή. 

   Αγαπητοί γονείς εμπιστευτείτε τους δασκάλους των παιδιών σας, συζητήστε μαζί τους , συνεργαστείτε και θα δείτε ότι ο στόχος είναι κοινός και θα επιτευχθεί σίγουρα!!


   Για την υποδοχή των μικρών μαθητών στο ελληνικό νηπιαγωγείο της Αγίας Ειρήνης ετοίμασα ένα μικρό πολύχρωμο βιβλιαράκι στο storybird για το τι θα κάνουμε στο ελληνικό σχολείο. Έτσι θα πάρουν μια μικρή ιδέα τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά τι ακριβώς συμβαίνει στην τάξη μου!!




   Στο ελληνικό σχολείο πηγαίνω με χαρά...




    Συναναστρέφομαι παιδάκια που μπορεί να είναι από άλλες χώρες ή να έχουν άλλη θρησκεία, αλλά όλοι μεταξύ μας στην τάξη του ελληνικού σχολείου είμαστε ΙΣΟΙ! 



   Παίζουμε όλοι μαζί όμορφα!




   Βοηθάμε ο ένας τον άλλο όποτε προκύψει ανάγκη..




   Μαθαίνουμε τα ελληνικά γραμματάκια..




   Μαθαίνουμε να γράφουμε.




   Μαθαίνουμε να διαβάζουμε.




   Μαθαίνουμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε όταν κάποιος μας μιλάει στα ελληνικά.




   Μαθαίνουμε ελληνικά τραγούδια.




   Διαβάζουμε όμορφα παραμύθια που εξάπτουν τη φαντασία μας.




   Μαθαίνουμε την ιστορία της Ελλάδας.




   Μαθαίνουμε ήθη κι έθιμα του ελληνικού λαού.



   
   Μαθαίνουμε τις αξίες του τόπου μας.




   Βλέπουμε τον κόσμο με μια " άλλη " ματιά.




   Ανοίγουμε άφοβα τα φτερά μας.




   Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ολόκληρο το βιβλίο Πηγαίνω στο ελληνικό σχολείο!στο Storybird ( πρόκειται για ένα εργαλείο ψηφιακής αφήγησης που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει το δικό του διαδικτυακό βιβλίο μέσα από διαφορετικά στυλ εικονογράφησης.) Ευχαριστώ τη φίλη και συνάδελφοΚαλλιόπη Παπουτσάκη  που μου έδειξε αυτό το πολύτιμο εργαλείο.







Καλή σχολική χρονιά σε όλους με κέφι, δημιουργική διάθεση και πολλά χαμόγελα !!!!!!!!!







                                                                                                                          :-)


                                              

6 σχόλια: