Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

   Κάθε χρόνο στις 4 του Οκτώβρη είθισται στα σχολεία να γιορτάζουμε τους τετράποδους και όχι μόνο φίλους μας. Μνημονεύουμε με αγάπη και τρυφερότητα τα πλασματάκια εκείνα που συντροφεύουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και το παιχνίδι μας. Αναφερόμαστε στα δικαιώματα που έχουν τα ζωάκια και στις υποχρεώσεις που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, έτσι ώστε να έχουν οι φίλοι μας μια όμορφη μα κυρίως καλή ζωή κοντά μας.


   Με τα παιδάκια της τάξης μας φέτος καταφέραμε να κάνουμε μια προσέγγιση πιο σφαιρική , μιας και το επιτρέπει η ηλικία μας. Χωρίσαμε τα ζώα σε ήμερα και άγρια, σε ζώα που ζουν στη θάλασσα, στο δάσος και στη ζούγκλα. Σε ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο και τους βοηθούν στις εργασίες τους και σε εκείνα που είναι περισσότερο άγρια και ανεξάρτητα. Βρήκαμε τις διαφορές τους και καταλήξαμε στις ομοιότητές τους. Καταλήξαμε ότι τα ζώα πρέπει να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι φυλακισμένα, προκειμένου να βοηθούν και να διασκεδάζουν τους ανθρώπους. Οφείλουν να τρέφονται επαρκώς, να τους φέρονται με σεβασμό, να μην τα εκμεταλλεύονται, να μην τα κακομεταχειριζόνται και φυσικά να μην υπόκεινται σε καμία μορφή βίας. Από το Los Niños βρήκαμε διαβάσαμε και συζητήσαμε σε εικόνες όλα τα δικαιώματα των ζώων.

   Στη συνέχεια διαβάσαμε τον μύθο του Αισώπου ¨Ο κηπουρός και ο σκύλος του" και φυσικά μιλήσαμε για το ηθικό δίδαγμα που προκύπτει από τον πάντα επίκαιρο Αίσωπο. Για να προάγουμε τον προφορικό μας λόγο είπαμε και εμείς ιστορίες στην τάξη με πρωταγωνιστές τα ζωάκια μας ή άλλα ζωάκια που έχουμε στο περιβάλλον μας.

   Έπειτα διαλέξαμε ο καθένας το αγαπημένο του ζωάκι και με τη μέθοδο της χαρτοδιπλωτικής φτιάξαμε όμορφα ζωάκια για να στολίσουμε την τάξη μας. Διπλώσαμε χαρτιά, κολλήσαμε και ζωγραφίσαμε τα χαρακτηριστικά τους και ιδού το αποτέλεσμα....









   
   Η καλύτερή μας όμως δραστηριότητα ήταν όταν γράψαμε μια μικρή περιγραφική εκθεσούλα για το αγαπημένο μας ζωάκι. Τα παιδιά χάρηκαν αυτή τη δραστηριότητα και με τη βοήθεια των σημειώσεων από το σχολείο και φυσικά τη βοήθεια των γονιών τους, έφεραν πολύ ωραίες εκθέσεις στην τάξη. Δε θα μπορούσα να είμαι περισσότερο περήφανη για την πρώτη μας απόπειρα...













Από τη Νέα Υόρκη .......... Καλή εβδομάδα σε όλους!!!
                                      :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου