Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Πασχαλιά 2017 🌸🌷🌹🌼🌺

Ήρθε και φέτος η Πασχαλιά. Όπως κάθε χρόνο, προσεγγίζουμε με τα παιδιά τα γεγονότα των άγιων αυτών ημερών, "βαδίζουμε" νοητά παρέα με τον Ιησού σε όλα τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας: από την Ανάσταση του φίλου του Ιησού του Λαζάρου και την είσοδό Του στα Ιερουσόλυμα την Κυριακή των Βαίων μέχρι την προδοσία, τον μαρτυρικό Του Θάνατο και την Ανάστασή Του.


    Φέτος είχα τη χαρά να έχω δύο διαφορετικά τμήματα με παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω το θέμα του Πάσχα πολύ διαφορετικά... Πιο καλλιτεχνικά με τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού και λίγο πιο θρησκευτικά με τα παιδιά του τμήματος της Τρίτης τάξης του απογευματινού σχολείου.

* Τρίτη Τάξη ( απογευματινό σχολείο Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου)

* Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

    Με τα παιδιά φτιάξαμε μια εκκλησία. Της βάλαμε τόσα παράθυρα όσα είναι και οι μέρες από το Σάββατο του Λαζάρου και μέχρι το Πάσχα. Κάθε παράθυρο στο εσωτερικό του έχει την παραβολή που ακούμε στην εκκλησία ή το θρησκευτικό-ιστορικό γεγονός που διαδραματίστηκε. Η αρχική ιδεά ανήκει στη φίλη μου Αριάδνη Ευαγγελοπούλου και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Η εκκλησία μας ( άποψη της Αγίας Ειρήνης, της εκκλησίας του σχολείου μας)

Το Σάββατο του Λαζάρου
Κυριακή των Βαίων
                                                   


Δίπλα σε κάθε παράθυρο και η εικόνα- αγιογραφία όπως συναντάται στις εκκλησίες και στα βιβλία θρησκευτικών


Φωτογραφίες από την Εβδομάδα των Παθών 
Μεγάλη Δευτέρα: Η παραβολή της ξεραμένης συκιάς
                                                   


Μεγάλη Τρίτη: Η παραβολή των 10 παρθένων

Μεγάλη Τετάρτη: Το Μεγάλο Ευχέλαιο
                                                 


Μεγάλη Πέμπτη: Το αποκορύφωμα του Θείου Δράματος

Μεγάλη Παρασκευή: Ο Επιτάφιος
                                                   


                                                 


Μεγάλο Σάββατο: Η Ανάσταση


Το Άγιο Πάσχα
* Λαζαράκια

   Με αφορμή  την Ανάσταση του Λαζάρου και αφού είδαμε στο βιβλίο των Θρησκευτικών τι συνέβη εκείνη τη μέρα, είδαμε σε βιντεάκι τα Κάλαντα που συνήθιζαν να λένε τα παιδιά αυτή τη μέρα στις ελληνικές επαρχίες. Επίσης, φτιάξαμε και εμείς τα δικά μας Λαζαράκια* Σταύρωση

   Τα γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης είναι άκρως συγκινητικά και δε θα μπορούσε να λείπει τόσο από τις εργασίες μας όσο και από τα διδακτικά μας αντικείμενα το σύμβολο της πίστης μας : ο Σταυρός. Στα πλαίσια των γεγονότων της ημέρας αυτής που το Θείο Δράμα κορυφώνεται, ζωγραφίσαμε το Σταυρό σαν βιτρώ, κόψαμε, κολλήσαμε, στολίσαμε.Δυστυχώς οι φωτογραφίες που έβγαλα δεν  βρέθηκαν, οπότε είμαι ευγνώμων έστω για τη μία που κατάφερα να διασώσω. 


* Κάρτες και καλαθάκια

   Γιορτές χωρίς κάρτες με ευχές και καλαθάκια με δώρα-καλούδια δε γίνονται. Έτσι και εμείς πιάσαμε μαρκαδόρους, μπογιές και ψαλίδια. Κόψαμε, κολλήσαμε, ζωγραφίσαμε, στολίσαμε και το αποτέλεσμα όσων φτιάξαμε ευχαρίστησε όλους μας και ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες της δασκάλας.
Οι κάρτες των μαθητών της Τρίτης Τάξης

Δημιουργικό εργαστήρι..
Τα πασχαλινά μας καλαθάκια.. Στην κοιλίτσα της κότας κρύβονται τα καλούδια.* Παιδικός Σταθμός

   Με τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού είπαμε τι γιορτάζουμε τις μέρες του Πάσχα πιο απλά και περισσότερο εναλλακτικά έτσι ώστε να ταιριάζει με την ηλικία των 3-4 χρόνων. 
Είπαμε ότι πηγαίνουμε στην εκκλησία και ακούμε ιστορίες από τη ζωή του Χριστούλη και από τα μαθήματα που έδινε στον κόσμο που τον ακολουθούσε, είπαμε ότι πηγαίνουμε στην Ανάσταση με τις λαμπάδες που φέρνει η νονά για να γιορτάσουμε τη ζωή  και πως την ημέρα του Πάσχα συνήθως πηγαίνουμε εκδρομές σε πάρκα και εξοχές, ψήνουμε και κάνουμε μπάρμπεκιου και είναι μια μεγάλη γιορτή της φύσης που με τον ερχομό της Άνοιξης  και αυτή ξαναγεννιέται ( τα ζώα ξυπνάνε απο΄τον χειμωνιάτικο ύπνο τους, τα λουλούδια ανθίζουν, τα δέντρα βγάζουν πράσινα φυλλαράκια). Είδαμε φωτογραφίες και διαβάσαμε πασχαλινά παραμύθια. Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με τους πρωταγωνιστές των ημερών: τα κοτοπουλάκια και τους συμπεθάστατους λαγούς. 

* Πασχαλινές μάσκες λαγοί

   Οι εργασίες μας ξεκίνησαν με χαρούμενες μάσκες λαγού. Κόψαμε με τη βοήθεια της δασκάλας, κολλήσαμε αυτάκια και μυτούλες, βάλαμε μουστάκια και έτοιμες οι λαγο-μάσκες μας.

* Πασχαλινές ζωγραφιές 

   Μια εργασία που άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά. Ζωγράφισαν πασχαλινές ζωγραφιές, τις κόψαμε σε σχήμα κώνου και φτιάξαμε πασχαλινά στολίδια για να στολίσει η μαμά το γιορτινό τραπέζι.
 * Κάρτες και καλαθάκια

   Οι κοτούλες, τα παπάκια και οι λαγοί είχαν την τιμητική τους φέτος στις κατασκευές μας.

Κολλήσαμε πολύχρωμα χαρτιά


Διαλέξαμε κοτούλες σε χρωματιστά χαρτιά


Βάλαμε ράμφη, ματάκια και λυριά


Ζωγραφίσαμε ποδαράκια

                                         
                                                             Οι κάρτες του παιδικού σταθμού για τη σχολική χρονιά 2016-17
Λαγοί που θα γίνουν πασχαλινά καλαθάκιαΠαπάκια που θα γίνουν πασχαλινά καλαθάκια


   Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η περίοδος των πασχαλινών δραστηριοτήτων και για φέτος! 

   Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται! Το Άγιο Φως να ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας! 
                            :-)
🌺🌻🌺🌺🌸🌷🌷🌷

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου