Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η πατρίδα μας γιορτάζει!



   Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 εορτάστηκε στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης με όλες τις τιμές, όπως αρμόζει σε μια τέτοια μεγαλειώδη ημέρα.


   Στο ελληνικό σχολείο της Αγίας Ειρήνης μικροί και μεγάλοι δουλέψαμε εντατικά μαθαίνοντας τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία, φτιάξαμε κατασκευές και παρουσιάσαμε μια όμορφη σχολική γιορτή που γέμισε χαρά και συναισθήματα υπερηφάνειας τους καλεσμένους μας.

* Οι ήρωες του 1821 στον Παιδικό Σταθμό

   Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο συνηθίζουμε να συζητάμε για όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία. Βλέπουμε φωτογραφίες, συζητάμε για τις στολές τους, παρατηρούμε τις εκφράσεις των προσώπων τους: είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι, είναι ενθουσιασμένοι, έχουν αγωνία; Τι μπορεί να σκέφτονται; Τι λένε μεταξύ τους όταν συναντιούνται;
 
   Έπειτα παρατηρώντας τις φωτογραφίες των ηρώων που έχουμε κρεμάσει στον πίνακά μας, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε και εμείς τους δικούς μας ζωγραφιστούς ήρωες πάνω σε πιατάκια. Ζωγραφίσαμε, κόψαμε, κολλήσαμε, στολίσαμε και έτοιμα τα πιατάκια μας τα αναμνηστικά για να στολίσουμε μέρος της σκηνής στη γιορτή μας.


Βάφουμε πιατάκια

Ζωγραφίζουμε ήρωες

Κόβουμε

Κολλάμε
  
Στολίζουμε..

Καδράκια έτοιμα!





* Τσαρούχια

   Παρατηρώντας τις παραδοσιακές φορεσιές των Ελλήνων ηρώων της Επανάστασης δε θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με τα τσαρούχια. Πρόκειται για ανδρικά ή γυναικεία υποδήματα που φορούσαν οι άνθρωποι στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και αλλού μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα. Δε θα μπορούσαμε να μη φτιάξουμε και εμείς με χαρτόνι και γκοφρέ χαρτί παραδοσιακά τσαρούχια.





* Ευαγγελισμός

   Η 25η Μαρτίου είναι μεγάλη θρησκευτική εκτός από εθνική γιορτή. Γιορτάζουμε την χαρμόσυνη είδηση που μετέφερε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην Μαρία ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού. 

   Με τα παιδάκια του Παιδικού παρατηρήσαμε το αρχικό γράμμα της λέξης Ευαγγελισμός. Μάθαμε τον ήχο που κάνει η φωνούλα και παρατηρήσαμε πως γράφεται...μια γραμμούλα ίσια όρθια και 3 γραμμούλες κουρασμένες ξαπλωμένες στο πάνω κρεβάτι, στο κάτω κρεβάτι και στο πάτωμα στρωματσάδα. Βρήκαμε ποιος έχει το ε αρχηγό στο όνομά του ( η Ευαγγελίνα), βρήκαμε άλλες λεξούλες να αρχίζουν από ε ( ένα, έξι, εφτά, έλατο, ελέφαντας), το σχηματίσαμε με τα σώματά μας και πριν προσπαθήσουμε να το γράψουμε στο χαρτί προσπαθήσαμε να το σχηματίσουμε με την πλαστελίνη. Έπειτα το ζωγραφίσαμε, το στολίσαμε και το γιορτάσαμε.











   Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε μια εικόνα της Παναγίας με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Κόψαμε, κολλήσαμε και φτιάξαμε μια κάρτα pop art.












* Τσολιαδάκια

   Φυσικά 25η Μαρτίου χωρίς παραδοσιακά τσολιαδάκια δε γίνεται. Ιδού και τα δικά μας που στόλισαν το ταμπλό της τάξης.



* Κρυφό σχολειό

   Το κρυφό σχολειό πάντα είναι ένα κεφάλαιο της 25ης Μαρτίου που συγκινεί τα παιδιά και τραβάει το ενδιαφέρον τους . Ίσως γιατί αφορά ένα κομμάτι της ζωής τους- αυτό της σχολικής ζωής- και αυτό το κάνει ελκυστικό στα μάτια τους. Πώς πάνε τα παιδιά σχολείο σε μια περίοδο πολέμου; Πηγαίνουν με ευκολία; Τι μαθήματα διδάσκονται; Τι νιώθουν; Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση τους. Πώς θα μας φαινόταν αν είχαμε πόλεμο και δε μπορούσαμε να πάμε σχολείο; Τι θα συζητούσαμε με τους φίλους μας και με τη δασκάλα μας; Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και η αντίστοιχη κατασκευή του παραδοσιακού κρυφού σχολείου όπως το διδασκόμαστε από την ελληνική ιστορία. 












 * Παραδοσιακή τέχνη στην Τρίτη τάξη

   Με τα μεγαλύτερα παιδιά είχαμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την 25η Μαρτίου μέσα από την λαική τέχνη. Παρατηρήσαμε τις παραδοσιακές φορεσιές, τα αντικείμενα εκείνης της εποχής, τα κοσμήματα των γυναικών, τα σχέδια πάνω στις ποδιές τους, τα αγγεία που φύλαγαν τα λάδια και τα τρόφιμα στα σπίτια τους. Έπειτα ζωγραφίσαμε μάνταλα και φτιάξαμε παραδοσιακά πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική λαική τέχνη. Έτσια φτιάξαμε το δέντρο της παραδοσιακής τέχνης και στολίσαμε με όμορφα σχέδια μια γωνιά της τάξης.








Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!!!!!!!! 
Ζήτω η 25 Μαρτίου 1821!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου