Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Η Γη μας γιορτάζει!!💚💙💚

   22 Απριλίου: Η ημέρα της Γης. Η ημέρα που γιορτάζει το μόνο σπίτι που στην πραγματικότητα έχει ο καθένας μας. Το μοναδικό σπίτι που πρέπει να φροντίζουμε γιατί αυτό είναι η μοναδική παρακαταθήκη που αφήνουμε στα παιδιά των επόμενων γενιών.    Με τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού ασχοληθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες με το περιβάλλον και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να του δείχνουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Χωρίσαμε τις πράξεις μας σε πράξεις αγάπης και μη αγάπης και προσπαθήσαμε με απλό τρόπο να βρούμε σωστές συμπεριφορές προς όφελος του περιβάλλοντος.

* Πετάμε σκουπίδια στο δρόμο:         💔 ( κακή πράξη)

* Σβήνουμε το φως                                💙 ( καλή πράξη)

* Κάνουμε ποδήλατο                             💙 ( καλή πράξη)

* Πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο 💔 ( κακή πράξη)

* Ξεχωρίζουμε τα χαρτιά από τα μπουκάλια 💙 ( καλή πράξη)

* Καίμε τα δάση                                     💔 ( κακή πράξη)

* Κάνουμε ανακύκλωση                       💙 ( καλή πράξη)


   Έπειτα με αφορμή το παραμύθι της Σ. Ζαραμπούκα " Ο κύριος Μπεν η Μου και τα σκουπίδια" (εκδόσεις Πατάκης) μιλήσαμε για ανακύκλωση, που τουλάχιστον στην πόλη μας είναι μια συνήθεια πολύ διαδεδομένη.

   Για να μας γίνει περισσότερο κατανοητό παίξαμε και εμείς παιχνίδια ανακύκλωσης με υλικό που βρήκα στο Pinterest.

   Σκόρπισα εικόνες σκουπιδιών από διαφορετικά υλικά και κάδους με διαφορετικό χρώμα. Τα παιδιά έπρεπε να τοποθετήσουν σε κάθε κάδο τα αντίστοιχα σκουπιδάκια. Στον μπλε κάδο τα απορρίματα από χαρτί, στον κίτρινο κάδο τα σκουπίδια από αλουμίνιο ( τα τενεκεδάκια), στον πράσινο κάδο τα πλαστικά, ενώ μιλήσαμε και τι κάνουμε τα απομεινάρια από κάποια τρόφιμα ή τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Σκουπιδάκια...

Κάδος ανακύκλωσης χαρτιού

Κάδος ανακύκλωσης πλαστικούΠού πάνε τα φαγητά και οι φλούδες από τα φρούτα;

Τι γίνεται με τις λάμπες, τις ηλεκτρικές συσκευές και τις μπαταρίες;


Κάδος ανακύκλωσης αλουμινίου ( τενεκεδάκια)


   Έπειτα κάναμε την ίδια διαδικασία σε ατομικές εργασίες. Ζωγραφίσαμε κάδους ανακύκλωσης, ξεχωρίσαμε σκουπιδάκια, τα κολλήσαμε και ιδού...

Ζωγραφίζουμε κάδους...

..μπλε για την ανακύκλωση..

...μαύρο για τα κανονικά σκουπίδια


Ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια


Κολλάμε


Ανακύκλωση: Μια πράξη αγάπης για τη Γη


   Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τον πλανήτη Γη και τον κάναμε παιδάκι χαρούμενο και γελαστό που είναι ευτυχισμένο που το φροντίζουμε, το νοιαζόμαστε και το αγαπάμε. 


   Και όσο η δασκάλα ένωνε τα χεράκια και τα ποδαράκια της Γης, τα παιδάκια έπαιζαν με παζλ " Σώσε τη γη "που βρήκα και εκτύπωσα από το διαδίκτυο.   Η τελευταία μας εργασία αφορούσε μια ομαδική αφίσα με σύνθημα " Σώσε τη Γη" . Τα παιδιά έβαψαν με δαχτυλομπογιές τη γη, κάναμε αποτυπώματα της παλάμης μας σαν σύμβολο συμφωνίας ( αυτό που λέμε συνήθως με τα παιδιά " Κόλλα 5"), κολλήσαμε τα 3 βελάκια της ανακύκλωσης ( Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση), γράψαμε και συνθήματα τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τον πλανήτη μας και το κρεμάσαμε στην είσοδο του σχολείου για να το δουν όλοι, γονείς, δάσκαλοι και μαθητές των άλλων τμημάτων. 

    Με την ελπίδα να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε τον πλανήτη μας όπως του αξίζει.......

                                                                      :-)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου