Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Η Ημέρα των Ευχαριστιών στον Παιδικό Σταθμό (2016)

   Στη Νέα Υόρκη ζούμε ακόμα στο ρυθμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, η οποία γιορτάστηκε την Πέμπτη που μας πέρασε, στις 24 του Νοέμβρη.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή γιορτή που ανήκει στην κατηγορία των φεστιβάλ της σοδειάς. Με τη γιορτή των ευχαριστιών απονέμονται ευχαριστίες στο Δημιουργό για όλα τα αγαθά  που αποκόμισε ο καθένας μετά το τέλος της συγκομιδής της σοδειάς. Η πρώτη γιορτή εορτάστηκε τον 16ο αιώνα στον Καναδά και από τον επόμενο αιώνα άρχισε να γιορτάζεται και στις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτείων. Η γιορτή ονομάζεται και Ημέρα της γαλοπούλας και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου,η οποία διαρκεί μέχρι την Πρωτοχρονιά ( πληροφορίες από το Βικιπαίδεια).

* Παιδικός Σταθμός

   Τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού είναι αρκετά μικρά σε ηλικία. Έτσι, όλη η διαδικασία εκμάθησης για το Thanksgiving έγινε μέσω παραμυθιών και χειροτεχνιών. Φτιάχνοντας ένα πλάνο για το τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα και πώς τη γιορτάζουμε - ετοιμάζοντας ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι- καταλήξαμε που θα εστιάσουμε, τι θα φτιάξουμε, με τι θα ασχοληθούμε και τι θα συζητήσουμε.


* Φτιάχνουμε καλαμπόκια

   Αφού μιλήσαμε για το καλαμπόκι και το πόσο εύκολο ήταν να το καλλιεργήσουν οι άνθρωποι, βρήκαμε ποιο είναι το αρχικό του γραμματάκι στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, βρήκαμε άλλες λεξούλες που να αρχίζουν από Κ ( καλαμπόκι) και από C (corn) και είπαμε αν τρώμε εμείς καλαμπόκι. Φυσικά και τρώμε και το ποπ κορν είναι πολύ αγαπημένο σνακ, ιδιαιτέρως όταν πηγαίνουμε σινεμά. 

   Σχεδιάσαμε τις παλαμίτσες των παιδιών, κολλήσαμε το κάτω μέρος του καλαμποκιού και μετά τα παιδιά κόλλησαν μικρά κίτρινα, κόκκινα, καφέ και πορτοκαλί μπαλλάκια από γκοφρέ χαρτί.


                                                * Γαλοπούλες

   Η γαλοπούλα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Ημέρα των Ευχαριστιών αφού είναι η βασική τροφή που καταναλώνεται την ημέρα αυτή. Στην Αμερική υπάρχει και το έθιμο όπου ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια τελετή εντός της προεδρικής κατοικίας , απονέμει χάρη σε μια γαλοπούλα. 

   Με τα παιδιά βάψαμε πιατάκια, ζωγραφίσαμε φίλτρα καφέ για να φτιάξουμε τα πολύχρωμα φτερά της γαλοπούλας, κολλήσαμε τα χαρακτηριστικά της και παίξαμε με αυτές πριν τις στολίσουμε στο φθινοπωρινό μας ταμπλό.

   Η φανταστική μου συνάδελφος η Αλεξάνδρα είχε την υπέροχη ιδέα να φτιάξει και μια μεγάλη γαλοπούλα και στα φτερά της να γράψουμε με τα παιδιά αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και ευχαρισοτύμε το Θεό που τα έχουμε, ενώ άλλα παιδάκια μπορεί να μην είναι το ίδιο τυχερά. Έτσι μετά από συζήτηση έγραψα στα φτερά της γαλοπούλας αυτά που μου έλεγαν τα παιδιά.... Ευχαριστούμε το Θεό για την οικογένεια και τους φίλους μας, για το σχολείο και τις δασκάλες μας, για τα βιβλία και τα παιχνίδια, για τα ζωάκια μας, για τις βόλτες και τα ταξίδια, για το φαγητό και το νερό.....Τελικά είμαστε πολύ τυχερά παιδιά!!

 * Κατασκευή Ινδιάνων και Pilgrims ( οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι που έφτασαν )

   Αυτή είναι αγαπημένη δραστηριότητα για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Πάντα αρέσει στους μαθητές να διαβάζουμε την ιστορία των πρώτων αποίκων που με δυσκολία ταξίδεψαν με το καράβι " Mayflower" για να γλιτώσουν από τον καταπιεστικό τους μονάρχη, πέρασαν ταλαιπωρίες και κακουχίες και έφτασαν στη Νέα Γη με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Εκεί τους υποδέχτηκαν και τους καλοδέχτηκαν οι ιθαγενείς Ινδιάνοι, οι οποίοι τους παραχώρησαν γη για να φτιάξουν τα σπίτια τους, τους έμαθαν πως να καλλιεργούν τα χωράφια τους και τους βοήθησαν στο νέο τους ξεκίνημα. Μετά το τέλος της συγκομιδής της πρώτης σοδειάς έκαναν ένα μεγάλο τραπέζι , όπου κάλεσαν και τους Ινδιάνους για να τους ευχαριστήσουν για όσα τους προσέφεραν και τους έμαθαν.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!

Από τη Νέα Υόρκη..... Καλή εβδομάδα σε όλους!!

                                        😊

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου