Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

" Half days..."

   Οι " μισές μέρες" στα δημόσια αμερικάνικα σχολεία είναι αυτό που στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε συγκεντρώσεις γονέων ή συναντήσεις των δασκάλων με τους γονείς των μαθητών. 

Με κάποιες όμως διαφορές! 

   Εδώ έχει ήδη τελειώσει η πρώτη περίοδος μαθημάτων και ήδη έχουν μοιραστεί οι έλεγχοι προόδου των μαθητών. Το πρόγραμμα μαθημάτων της ημέρας έχει ολοκληρωθεί μεταξύ 11 και 11:30, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά ήδη έχουν αποχωρίσει από τα σχολεία και οι δάσκαλοι και οι γονείς ανεπηρέαστοι μπορούν να συζητήσουν για την πρόοδο και την εξέλιξη της πορείας του κάθε μαθητή. Οι ώρες που οι εκπαιδευτικοί δέχονται τους γονείς είναι αυστηρά προκαθορισμένη - περίπου ένα 2ωρο το πρωί/έως το μεσημέρι κι ένα αντίστοιχο διάστημα το απόγευμα-, οι συναντήσεις γίνονται με ραντεβού και πάντα ατομικά.

   Θα μου πείτε, εντάξει με τα public schools....τι γίνεται με τα ελληνικά σχολεία της ομογένειας;!!! Τα πρωινά ελληνικά σχολεία της ομογένειας λειτουργούν όπως και τα δημόσια σχολεία....Το σχολείο όμως της Αγίας Ειρήνης που υπηρετώ, είναι ένα απογευματινό σχολείο!! Αυτό σημαίνει ότι παραλαμβάνουμε τα παιδιά με τα σχολικά στη λήξη των μαθημάτων τους και πηγαίνουμε στο ελληνικό σχολείο!  Αυτό έγινε και σήμερα ..... Μόνο που σήμερα είχαμε περισσότερο χρόνο με τους μικρούς μας μαθητές οπότε και μας δόθηκε η ευκαιρία να μην κάνουμε μόνο μάθημα. Δείτε πως περάσαμε τη μέρα μας!!


Κάναμε εξάσκηση της ελληνικής γλώσσας παρακολουθώντας ένα γνωστό μεταγλωτισμένο dvd ( " Βρέχει κεφτέδες" )...

..και καταλαβαίναμε και αρκετά από όσα ακούγαμε!!!





Βγήκαμε στην αυλή να παίξουμε λίγο προτού πιάσουν τα χιόνια και κλειστούμε μέσα για τα καλά.... 



"Δείτε τι μπορώ να κάνω!!!" 



Το κρύο δε μας λέει τίποτα.....είμαστε new yorkers!!



Παίξαμε διάφορα παιχνίδια στην τάξη για να ξαναθυμηθούμε τα χρώματα , τα σχήματα, τα μεγέθη ( μικρό-μεγάλο).

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από την ίδια την ομάδα προκειμένου να κάνουμε ευχάριστα την εμπέδωση των σχημάτων

Σκοπός του παιχνιδού είναι να ρίχνουμε το ζάρι, να αναγνωρίζουμε το σχήμα, να βρίσκουμε το αντίστοιχο σχήμα και να το τοποθετούμε στο αντίστοιχο σχηματο-δεντράκι


Νικητής αυτός που θα μαζέψει τα περισσότερα σχηματάκια ( επανάληψη αριθμών- μέτρησης)




Μάθαμε και καινούριες λέξεις " πρώτος-δεύερος-τρίτος....."

Το πιο βασικό όμως που προάγει πάντα ένα παιχνίδι είναι η συνεργασία της ομάδας...

Όμορφα περάσαμε σήμερα τη μέρα μας!! Μπορεί να μη γράψαμε και το "μάθημα" να μην είχε την κλασική του μορφή - βιβλίο, μολύβια, ασκήσεις ( σε άλλη ανάρτηση θα πούμε τι κάνουμε οι αποσπασμένοι στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας! ) πάντως την επαναληψούλα μας την κάναμε παίζοντας!!!! 

Μέχρι την επόμενη φορά...... :-)

   

4 σχόλια: