Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Οικογένεια....where the journey begins!

   Οικογένεια..... Εκεί που αρχίζει η ιστορία του καθενός μας!! 

   Και μιας και το κλίμα στη Νέα Υόρκη είναι γιορτινό- λόγω Thanksgiving- και καθώς οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα που είναι μια κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή, στην τάξη του ελληνικού Νηπιαγωγείου συζητάμε με τα παιδιά για την οικογένεια! 


   Τι σημαίνει οικογένεια; Ποιοι απαρτίζουν μια οικογένεια; Εμείς στο σχολείο θεωρούμαστε οικογένεια; Ξεκινήσαμε απλά και κλασικά ζωγραφίζοντας ο καθένας την οικογένειά του..









   Φέτος στο νηπιαγωγείο μας έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο " Θέλεις να παίξουμε;". Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε νηπιαγωγεία της ομογένειας, όπου διδάσκονται τα ελληνικά σαν δεύτερη/ξένη γλώσσα με σκοπό τα παιδιά να μάθουν την ελληνική γλώσσα μέσω δραστηριοτήτων οι οποίες είναι κάταλληλες για την ηλικία τους και συνάδουν με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους.

Το εξώφυλλο του πακέτου 

   Με τη βοήθεια του Μίμη, της Μιμής και των φίλων τους είδαμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό  από διάφορα είδη οικογενειών και συζητήσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές που εντοπίζαμε στην καθεμία. Τι μας αρέσει να κάνουμε με τη μαμά; Πώς περνάμε όμορφα με το μπαμπά; Τι κάνουμε με τα αδέρφια μας; Πώς περνούμε το χρόνο μας όταν είμαστε όλοι μαζι; 
   Στόχος ήταν τα παιδιά να αποκτήσουν λεξιλόγιο, να συνδέσουν την αγγλική λέξη για κάθε μέλος της οικογένειας με την αντίστοιχη ελληνική, να προάγουν τον προφορικό λόγο όσο γίνεται χωρίς να ντρέπονται ή να φοβούνται μήπως κάνουν λάθη και να γνωρίσουν διαφορετικά είδη οικογενειών.

Κάθε παιδί έχει την οικογένειά του

Άλλα παιδάκια έχουν μεγάλη οικογένεια και άλλα μικρή


Άλλες οικογένειες έχουν μόνο μαμά και άλλες μόνο μπαμπά....
   Στη συνέχεια μετρήσαμε και μεις τα μέλη της οικογένειάς μας. Η δραστηριότητα είχε ως φανερό στόχο να δούμε ποιος έχει την πιο μεγάλη οικογένεια και ποιος την πιο μικρή και ως κρυφό στόχο να κάνουμε επανάληψη τους αριθμούς και το λεξιλόγιο με το οποίο ασχολούμαστε αυτή την εβδομάδα.

Είναι φανερό ποιος ανήκει στην πιο μικρή οικογένεια....!!
   Η επόμενη δραστηριότητα είχε ως στόχο πάλι την εμπέδωση λέξεων. Για να γίνει πιο δελεαστική και λιγότερο τυπική έδωσα στα παιδιά πολύ όμορφες εικόνες που βρήκα εδώ http://dimiourgikespaidikeskatas.blogspot.com  




 Έγραψα στον πίνακα τα μέλη της οικογένειας που μου έλεγαν και έπειτα εκείνα προσπαθούσαν να κολλήσουν δίπλα στην κάθε λέξη την αντίστοιχη εικόνα. Προσπαθήσαμε επίσης να βρούμε τη σχέση που έχουν τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους , αλλά αυτό μας καταμπέρδεψε..... Ο αδερφός της Άρτεμης ο Αλέξανδρος για τη μαμά και τον μπαμπά είναι.....Γιος!!! Η αδερφή της Ελεάννας , η Μελίνα, για τη μαμά είναι κόρη και για τη γιαγιά εγγονή!!! Η μαμά του Νίκου και η μαμά της Μαριάννας είναι αδερφές ...η γιαγιά τους όμως  τις έχει........Κόρες!!!! Εντάξει πολύ μπερδευτήκαμε , πολύ γελάσαμε και τελικά είπαμε ότι θα επανέλθουμε άλλη στιγμή....









   Από την ενασχόλησή μας αυτή την εβδομάδα προέκυψε η ακόλουθη κατασκευή ....Η ιδέα για την κάρτα μου ήρθε με το που είδα μια παρόμοια κατασκευή από την αγαπημένη συνάδελφο Δέσποινα Παρταλά ( δουλειές της μπορείτε να δείτε εδώ: http://funtastic14.blogspot.com ). Δεσποινάκι σε χιλιοευχαριστώ για την έμπνευση!

   Μοιράστηκαν λοιπόν χαρτόνια, χαρτιά πολύχρωμα, φωτοτυπίες με τα μέλη της οικογένειας, μαρκαδόροι και ψαλίδια και στρωθήκαμε όλοι στη δουλειά.
Πυρετός δημιουργίας

Πήραν φωτιά τα ψαλίδια..

Κολλάμε..

Αυτοσχεδιάζουμε..

Αλληλοβοιθιόμαστε..

Μικρά χεράκια εν δράσει..

Στολίζουμε..

Δημιουργούμε..

Γράφουμε..

..οι μικροί αντιγράφουμε...
Τελευταίες πινελιές....
                                              
                                             ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΣ!!!

Όμορφη 3D κατασκευή να στολίσουμε το δωμάτιό μας!!









...συνεχίζεται ...



Happy Thanksgiving everyone!!!!!!!






































































8 σχόλια:

  1. Καταπληκτικές οι κάρτες σας!!!!!!!!!!!!!!! Πολύ ωραίες όλες σας οι δραστηριότητες και άκρως χαριτωμένα τα μπερδέματα σας! Μας κάνεις περήφανους Γιωτούλα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες οι δραστηριότητές σας Γιώτα μου!!!!!!Όσο για τις κάρτες σας ....τις λάτρεψα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Γιωτούλι μου!!!Υπέροχα ,υπέροχα τα πάτε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΤΟΥΛΑ! ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραια πράγματα κάνετε εκεί!!!Η καρτούλα και όλα καταπληκτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι εκπληκτικά πράγματα γίνονται στην αντίπερα "όχθη" του ωκεανού!!!!
    μπράβο Γιώτα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΩΤΑ, ΜΑΣ ΚΑΝΕΙς ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!!! ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ, ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή