Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Πειρατο-αριθμητικές δραστηριότητες

   Σαν σωστοί πειρατές πρέπει να είμαστε σε θέση να διαβάζουμε το ημερολόγιο και να διακρίνουμε τους αριθμούς σε αυτό, έτσι ώστε να ξέρουμε το χρόνο που διαρκεί το ταξίδι μας. Ποιος ευκολότερος τρόπος να μάθουμε να διακρίνουμε τους αριθμούς και να μετράμε στα ελληνικά από το να το κάνουμε παίζοντας;


   Αρχικά έδειξα στα παιδιά καρτέλες με αριθμούς και καρτέλες που είχαν τουβλάκια. Τα παιδιά έπρεπε αρχικά να αναγνωρίσουν τους αριθμούς, να τους βάλουν στη σειρά από το μικρότερο στον μεγαλύτερο και αντίστροφα, να μετρήσουν κι έπειτα να αντιστοιχίσουν τον κάθε αριθμό με την καρτέλα που απεικονίζει τον ίδιο αριθμό με τουβλάκια. 


   Στη συνέχεια παίξαμε με λουκέτα και κλειδάκια. Έδωσα στα παιδιά 10 λουκετάκια και 10 κλειδάκια. Τα μετρήσαμε, τα αντιστοιχίσαμε 1-1, μελετήσαμε ποια είναι περισσότερα, λιγότερα ή αν είναι ίσα και στη συνέχεια παρατηρήσαμε ότι τα κλειδάκια έχουν επάνω αριθμούς και τα λουκέτα έχουν κουκίδες. Τα παιδιά αρχικά έπρεπε να αναγνωρίσουν τον αριθμό στο κλειδάκι, έπειτα να βρουν το λουκέτο με το αντίστοιχο πλήθος κουκίδων και τελικά να προσπαθήσουν να ξεκλειδώσουν το λουκέτο. Η άσκηση συνδυάζει μέτρηση και εμπέδωση αριθμών με δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας. 

10 λουκετάκια..
10 κλειδάκια..


Η Ζωή προσπαθεί να ξεκλειδώσει με το κλειδί της

Το Μελινάκι δοκιμάζει κλειδιά
Τα παιδιά παρατηρούν τα λουκέτα

Ο Χρήστος μετράει τις κουκίδες στο λουκέτο του
   
   Το τελευταίο παιχνίδι που παίξαμε ήταν αυτό με τον πειρατή και το καλυμμένο μάτι. Πρόκειται για μια ιδέα που πήρα από το ίντερνετ και την προσάρμοσα. Έδωσα στα παιδιά ένα Μίκυ πειρατή, ο οποίος είχε το ένα του μάτι καλυμμένο. Είχα τυπώσει και άλλα καλύμματα ματιού αλλά επάνω είχα εκτυπώσει και κολλήσει αριθμούς από το 1 ως το 10. Τα παιδιά έπρεπε να ρίχνουν το ζάρι, να μετράνε τις κουκίδες, να βρίσκουν το κάλυμμα με τον αντίστοιχο αριθμό και να το κολλάνε στο μάτι του πειρατή. Στο δεύτερο γύρο παίξαμε ξανά το παιχνίδι χρησιμοποιώντας όμως 2 ζάρια για να μπορέσουμε να κάνουμε χρήση και των καλυμμάτων με αριθμούς πάνω απ το 5. 

Ο Μίκυ πειρατής
τα αριθμο-καλύμματα του ματιού του πειρατή











Εδώ λίγο μπερδευτήκαμε γιατί τον αριθμό 11 δεν τον είχαμε..



Μετράει τις κουκίδες προσεχτικά.
Κολλάει το αντίστοιχο κάλυμμα ματιού στον πειρατή μας


Σήμερα η μέρα μας ήταν αρκετά παιχνιδιάρικη και το χαρήκαμε όλοι πολύ!! 
Κάτι μου λέει πως και αύριο θα θέλουμε να παίξουμε , αλλά ο χρόνος στο ελληνικό σχολείο περνάει λίιιιιγο πιο γρήγορα από όσο θα θέλαμε...Και μεις έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε!

Καληνύχτα Νέα Υόρκη! Καλημέρα Ελλάδα!

:-)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου