Έθιμα Ελλάδας..
Την προηγούμενη εβδομάδα υποδεχτήκαμε και εμείς στην τάξη μας την Σαρακοστή και ασχοληθήκαμε με όλα εκείνα τα υπέροχα ελληνικά έθιμα που μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στην Ελλάδα και στις συνήθειες του λαού μας!
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου και μιλήσαμε για την ιδιαίτερη αυτή Δευτέρα που στην πατρίδα μας τη λένε Καθαρά Δευτέρα... Λογική η απορία ενός προνηπίου... : " Γιατί τη λένε Καθαρή; Οι άλλες Δευτέρες είναι βρώμικες; Αυτή η Δευτέρα κάνει μπάνιο;"
Και έτσι δίνεται το έναυσμα να συζητήσουμε για την Καθαρά Δευτέρα! Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη Δευτέρα μετά το τέλος των Αποκριών, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Οι χριστιανοί την ονόμασαν έτσι γιατί καθορίζει την πνευματική και σωματική κάθαρση, η οποία σε συνδυασμό με την 40ήμερη νηστεία - όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο- προετοιμάζει τους πιστούς για το χριστιανικό Πάσχα!
Καθαρά Δευτέρα λοιπόν σημαίνει Σαρακοστή, νηστεία, λαγάνα, χαλβάς και πέταγμα χαρταετού..... Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά....
Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα φτερά του κάπου στην Ανατολή πριν από τουλάχιστον 2500 χρόνια!! Θεωρούνταν ιερό, θεικό σύμβολο και υπήρξε αντικείμενο λατρείας και θαυμασμού. Συνήθως ήταν εμπλουτισμένοι με ζωηρά χρώματα, στα φτερά των οποίων οι άνθρωποι έγραφαν τις ευχές τους. Πίστευαν ότι γράφοντας τις ευχές τους και αφήνοντάς τες να πετάξουν ψηλά θα ξορκίσουν το κακό και οι ευχές τους θα πραγματοποιηθούν!! Όσο πιο ψηλά ανέβαινε ο χαρταετός τόσο πιο μεγάλη η τύχη για τον κάτοχο του χαρταετού! Στις μέρες μας το πέταγμα του χαρταετού είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον ερχομό της Άνοιξης και αποτελεί χαρακτηριστικό της ελληνικής παράδοσης.
Και αφού μιλήσαμε για την ιστορία του χαρταετού και είδαμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από βιβλία και από το ιντερνετ, φτιάξαμε και μεις τους δικούς μας χαρταετούς.....
Είπαμε και το ποιηματάκι της κυρά Σαρακοστής...
Κόψαμε, ζωγραφίσαμε, δέσαμε κορδέλες, στολίσαμε με χαντρούλες και φιογκάκια, ψιθυρίσαμε και αυτό που έχουμε μέσα στην καρδιά μας με την ελπίδα η ευχή μας να γίνει αληθινή....
Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τη Σαρακοστή. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν στα παλιά χρόνια προκειμένου να μετράνε οι άνθρωποι τις ημέρες μέχρι το Πάσχα.
Η κυρά -Σαρακοστή απεικονίζονταν με τα χέρια σταυρωμένα γιατί έκανε προσευχή, χωρίς στόμα γιατί νήστευε, χωρίς αυτιά γιατί δεν άκουγε όσα γίνονταν τριγύρω της κατά τη διάρκεια της νηστείας και με 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα μέχρι να έρθει η Πασχαλιά . Κάθε Σάββατο οι πιστοί αφαιρούσαν ένα πόδι μετρώντας αντίστροφα τις ημέρες, ενώ το τελευταίο ήταν το ποδαράκι του Μεγάλου Σαββάτου.
Την κυρά Σαρακοστή
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.
Κάναμε και μεις τις δικές μας Σαρακοστούλες....Μία ομαδική για την τάξη μας και τις ατομικές μας. Η Ιδέα των ατομικών εργασιών είναι από το Περί Νηπιαγωγών
( Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Ζαχαριά....μάλλον αυτή φέτος ήταν η πιο πολυχρησιμοποιημένη κυρά Σαρακοστή ever...!!!!!!! )