Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τα χρωματιστά καπέλα του πειρατή σκορπίζουν χρώματα παντού...

   Κάθε χρόνο τον πρώτο καιρό της σχολικής χρονιάς είθισται να ασχολούμαστε με τα χρώματα και να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες και πειράματα, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν τα ονόματα των χρωμάτων, να κάνουν συσχετισμούς χρωμάτων και αντικειμένων και τελικά μέσα από παραμύθια, τραγούδια, παιχνίδια και κατασκευές να κατακτούν τις νέες γνώσεις.


   Μέσα από το καπέλο του πειρατή μας ξεπρόβαλαν χρώματα διάφόρα... Τα παιδιά είπαν τα ονόματα των χρωμάτων στα αγγλικά και όσα ήξεραν και στα ελληνικά.. Προσπάθησαν να βρουν αντικείμενα που έχουν το ίδιο χρώμα κι έκαναν και συσχετισμούς.. Κόκκινο όπως το μήλο, κίτρινο όπως ο ήλιος, άσπρο όπως το χιόνι, πράσινο σαν το φύλλο, μπλε όπως η θάλσσα κ.ο.κ... Συνθέσαμε στο μπαουλάκι μας τα ονόματα των χρωμάτων και παίξαμε λίγο ακόμα συνθέτοντας τα ονόματα των χρωμάτων με τα αγαπημένα μας μανταλάκια..



Γράφουμε τα ονόματα των χρωμάτων..



Συνθέτουμε τα ονόματα των χρωμάτων









   Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε πολύχρωμες καρδούλες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου... Ο αρχικός στόχος ήταν να φτιάξουμε το δέντρο των χρωμάτων, αλλά λίγο λόγω έλλειψης χρόνου, λίγο λόγω προβών και προετοιμασιών για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, φτιάξαμε απλά εύκολα καδράκια για το δωμάτιό μας!






   Ο αρχιπειρατής της τάξης μας απεδείχθη πολύ παιχνιδιάρης.... Κι έτσι μια από τις ημέρες που ασχολούμασταν με τα χρώματα έκανε την εμφάνισή του κρατώντας πολλά διαφορετικά χρωματιστά καπέλα. Ποιο όμως να φορέσει; Ήθελε όλα του τα καπέλα!! Οι οδηγίες του παιχνιδιού έλεγαν πως το καπέλο που θα φορούσε κάθε φορά ο πειρατής θα αποφασιζόταν κατά τύχη, ανάλογα το χρώμα που θα έδειχνε κάθε φορά το ζάρι. Το παιδί που θα έριχνε το ζάρι έπρεπε να πει σωστά το όνομα του χρώματος, να το αναγνωρίσει ανάμεσα από τα άλλα καπέλα και στη συνέχεια να το φορέσει στον πειρατή.. Αν το παιδί δε θυμόταν το όνομα του χρώματος που έδειχνε το ζάρι του τότε έχανε τη σειρά του..Και το παιχνίδι ξεκίνησε και αν και απλό άρεσε στα παιδιά και γι αυτό το παίξαμε ξανά και ξανά και ξανά.....



Τα χρωματιστά καπέλα του πειρατή..








Ο πειρατής φοράει το πράσινο καπέλο του!



Ο πειρατής φοράει το κόκκινο καπέλο του..





Το παιχνίδι μας έμεινε στον τοίχο για να το παίξουμε και άλλη φορά..

    Την τελευταία μέρα για να εμπεδώσουμε τις ονομασίες όλων των χρωμάτων με τα οποία ασχολούμασταν τόσες μέρες φτιάξαμε μια απλή κατασκευή ( ιδέα από το pinterest)... Κόψαμε ήλιους και συννεφάκια και πολύχρωμες λωρίδες και φτιάξαμε όμορφα, παιδικά, τρισδιάστατα ουράνια τόξα....













Τα ουράνια τόξα μας!





Από τη Νέα Υόρκη.......   :-)

1 σχόλιο: